Lola Astanova prvič v Sloveniji

Znamenita pianistka ameriško-uzbekistanskih korenin bo 3. novembra nastopila v Cankarjevem domu.
 
Fotografija: Očarljiva Lola Astanova.
Foto: Alexey Olivenko
Odpri galerijo
Očarljiva Lola Astanova. Foto: Alexey Olivenko

V naših krajih je bilo v zadnjem času mogoče opaziti lepotico in vrhunsko pianistko Lolo Astanovo v družbi polovice dua 2Cellos, Stjepana Hauserja. Poleg tega da je očarala s svojo virtuoznostjo, je vzbudila veliko zanimanja, kdo sploh je in kaj neki ima s Hauserjem.
 
Astanova je nova senzacija na svetovni glasbeni sceni in vrhunska pianistka ameriško-uzbekistanskih korenin. Pri nas bo prvič nastopila 3. novembra ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Nastop bo hkrati začetek balkanskega dela njene evropske turneje, saj bo po Ljubljani nastopila v Zagrebu, Beogradu, Skopju in Sofiji, nato pa se bo odpravila po severu Evrope. Z osemčlanskim godalnim orkestrom bo predstavila velik del svojega crossover repertoarja in lastnih avtorskih skladb ter občinstvu ponudila zelo čustven koncert.
 
Lola Astanova in Stjepan Hauser pogosto nastopata v duetu.<br />
Foto: arhiv organizatorja
Lola Astanova in Stjepan Hauser pogosto nastopata v duetu.
Foto: arhiv organizatorja


Štiriintridesetletna Lola Astanova se je rodila v Uzbekistanu, od leta 2003 pa živi v ZDA. Znana je tako po izvrstni izvedbi del Chopina, Liszta in Rahmaninova kakor po virtuoznih priredbah za klavir, kot so Rihannina Don’t Stop the Music, We Are the Champions skupine Queen ter Beethovnove sonate V mesečini, ki jo je izvajala tudi s svojim partnerjem Stjepanom Hauserjem.
Lola Astanova kmalu prvič pri nas.<br />
Foto: arhiv organizatorja
Lola Astanova kmalu prvič pri nas.
Foto: arhiv organizatorja


Sicer je Astanova nastopala s številnimi priznanimi glasbeniki, npr. s filharmoniki Jahja Linga, glasbenega direktorja in dirigenta Simfoničnega orkestra iz San Diega, z The St. Luke Chamber Orchestra v Lincolnovem Centru v New Yorku, s Cleveland Orchestra, ter sodelovala z dirigenti, kot so Eduardo Marturet, Ramon Tebar in Gerard Schwarz. Njena izvedba Gerswinove Rapsodije v modrem z Gerardom Schwarzem in The All-Star Orchestra velja za izjemno. Leta 2017 je nastopila na koncertu v toskanskem Teatru del Silenzio z italijanskim tenoristom Andreo Bocellijem, kjer se je zbralo več kot 12.000 obiskovalcev iz vsega sveta, dogodek pa so opisali kot eno od velikih mojstrovin na trenutni sceni klasične glasbe.
 

 

Komentarji: