Marko Brecelj − končno svoboden

V okviru Cankarjevih torkov bo 3. marca predstavil izbor glasbe z devedeja Samospevi in razširjene izdaje legendarnega Cocktaila.

Objavljeno
24. februar 2015 15.44
Brecelj tiskovka
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Na današnji tiskovni konferenci, ki je bila predvsem še en performans večnega mladostnika Marka Breclja, ki je zdaj v fazi »Modroglavega izdajalca«, je opozoril na svojo novo modro frizuro ter na dvojno izdajo. Ob njegovem koncertu v okviru Cankarjevih torkov, ki bo veliko več kot le koncert, bo 3. marca izšel tudi legendarni Cocktail, ki ga je Marko Brecelj posnel pod aranžerskim in dirigentskim vodstvom Bojana Adamiča in Plesnega orkestra RTV Ljubljana leta 1974 pred nastankom zasedbe Buldožer. Album je razdeljen na stran − mentol (Same prave stvari, Črni Peter, Škandal v rdečem baru, Hiškar rogač) in stran − podgane (Požar, Duša in jaz, Alojz valček, Časopis, Gozd). Ker pa bo tokrat pri založbi Nika izšel v obilni (vunbacilni) različici ima obilni dodatek (Rastemo, Tri ženske, Cavallo da corsa, Stonesi poznajo moje starše) in singel Parada 1981 (Parada, Majmuni, Trotoari). Na devedeju pa je izbor 14 njegovih novejših skladb od Nebitnice do Zgodovine

V Kopru izselitev

Poudaril je tudi, da so ravno v času, ko je odšel v Ljubljano, v Kopru nasilno izselili Društvo prijateljev zmernega napredka iz prostorov koprskega mladinskega kluba. Ob tej priložnosti se je tudi zahvalil svojemu vzorniku in velikemu prijatelju ter kandidatu za kriminalca Borisu Popoviču, županu Mestne občine Koper. Ta je najprej pred leti z znižanjem občinskega denarja za delovanje kluba poskrbel, da si je Brecelj uredil status samostojnega kulturnega delavca, tako da ima zdaj kar zavidljivih 23 let delovne dobe. V skrajni fazi pa se mu je še zahvalil, da je Popovič Breclja raz-delal, ga je osvobodil dela v mladinskem klubu in je tako Marko Brecelj končno svoboden.

40-letnica

Poudaril je tudi, da ravno letos mineva tudi 40 let od neuspešnega nastopa Dua tria Buldožer na Opatijskem festivalu s pesmijo Rastemo, s katero je poskušal osvojiti Evropo, jeseni pa se bo neizogibno srečal z možnostjo upokojitve. Napovedal je še, da bo na koncertu imel nekaj gostov, in sicer trio Tretji tir ter klaviaturističnega zagnanca Mirana Tomažiča.