Ment – tridnevna eksplozija glasbe

Do vključno petka bo v Ljubljani trajal festival in konferenca z atraktivnimi evropskimi glasbenimi novostmi.

Objavljeno
03. februar 2016 11.33
Ment
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Če je lanski Ment kot naslednik­ festivala Slovenski teden glasbe­ še nekoliko previdno stopal na oder, ima letošnji optimalno­ količino informacij,­ povezanih z glasbo in glasbenim poslom. Prav vsak, ki ga zanimajo sodobnejši glasbeni­ tokovi, bo na Mentu našel ­zanimiv koncert ali predavanje­ zase.

Osnovni namen tega dvotirnega dogajanja, torej glasbenega festivala in konference, je internacionalizacija in profesionalizacija slovenske popularnoglasbene scene. Mentu pravijo tudi zimski klubski dogodek poletnega festivalskega utripa, mednarodnega značaja in lokalnega karakterja, ki bo osvežil in obogatil glasbeno dogajanje tega tedna. Ponuja nove kakovostne evropske glasbene zasedbe od Balkana do Baltika in od ­Belorusije do Velike Britanije, ki bodo nastopile na devetih ljubljanskih odrih, od Kina Šiška, prek Kinodvora, Stare elektrarne in Kavarne SEM, do AKC ­Metelkova.

Petdeset izvajalcev, dvajset držav

Tridnevni dogodek se bo začel ob 19. uri v ljubljanskem Kinu Šiška, razigrano ga bo zagnal Kar Češ Brass Band. Sledil bo glasbeni spektakel na dveh odrih menjajočih se izvajalcev Jimmy Barka Experience, Noctiferia, Repetitor, Leyya, Nina Bulatovix in ABOP.

Ment bo gostil več kot petdeset izvajalcev iz več kot dvajsetih držav, na konferenco pa je privabil več kot dvesto glasbenih aktivistov z vsega sveta. Postaja vse pomembnejši showcase festival za celotno regijo, saj omogoča krepitev vezi med glasbenimi trgi, mreženje glasbenih profesionalcev ter izvoz in izmenjavo glasbenikov.

V Ljubljano prihajajo predstavniki glasbenih založb in agencij: Britanec Simon Wheeler (Beg­gars Group), Britanec Andy Bibey (One Little Indian Records), Nizozemec Bob van Heur (Le Guess­ Who?), Belgijec Steven Thomassen (Tout­partout), Britanec Jake Beaumont-Nesbitt (IMMF), Ljubljančan Chris Eckman (Glitterbeat Records), Britanec Scott Cohen (The Orchard), Poljak Tony Duckworth (PIAS), Makedonec Login Kočiški ­(Password) in ­drugi.

V obliki samostojnih pogovorov bo Helen Sildna, prva dama festivala Tallinn Music Week, predstavila zgodbo in razvoj festivala ter njegov vpliv na glasbeno dogajanje v Estoniji, kakor tudi širše družbene učinke, ki jih ima na to majhno baltsko državo. Eden od najvplivnejših ljudi v glasbenem poslu je Martin Elbourne iz programske ekipe festivala Glastonbury, ki so ga v Veliki Britaniji ustanovili v osemdesetih letih. Spregovoril bo o razvoju glasbenega festivala in njegovem vplivu na širše kulturno področje. Spregovoril bo tudi Jeff Owens, direktor ameriške butične založbe Ghostly International, ki deluje kot kulturna platforma, preplet umetnostne galerije, oblikovalske hiše, tehnološkega inkubatorja in glasbenega založništva, ter privablja številne izjemne umetnike.

Vzponi in padci trga

Letošnji Ment bo med drugim ponudil vpogled v belorusko glasbeno sceno ter predstavil značilnosti, vzpone in padce glasbenega trga na območju nekdanje Jugoslavije. Na konferenci bodo razpravljali, kdo in kaj je odmevalo leta 2015 in kakšen zvok je pričakovati letos, kako je digitalizacija spremenila delovanje neodvisnih glasbenih založb, o vlogi promocije v digitalnem svetu in na katera družbena omrežja se velja osredotočiti letos, kako jih kombinirati in s katerimi orodji se jih lotiti.

Skušali bodo tudi pojasniti pomembne pojme v glasbenem poslu, kot je music export office, ter razložiti, kako prodreti na mednarodni trg, če prihajaš z Balkana, in kako festivali odkrivajo ter izbirajo mlade in vzhajajoče glasbene skupine. Znanje in izkušnje bodo na predavanjih predstavili predstavniki glasbenih agencij Belmont Bookings, Toutpartout, Paper and Iron Booking in ­Charmenko.