Morcheeba jutri v Kinu Šiška  

Pionirji triphopa se redno vračajo k nam.

Objavljeno
15. maj 2019 12.30
Posodobljeno
15. maj 2019 12.58
Morcheeba, zvok elektronske uglajenosti.
Foto: Izedin Arnautović
Morcheeba so angleška elektronska zasedba, ki je nastala leta 1995, v postavi pevka Skye Edwards in brata Paul in Ross Godfrey. Niso sledili diskoidni različici elektronike temveč so se obrnili v bolj prefinjeno uglajeno elektroniko, v kateri so drzno prepletali trip hop, rock, folk rock z umirjenimi ritmi. Doslej so nanizali devet albumov, aktualnega Blaze Away, so izdali lani poleti in ga predstavljajo na tej turneji.
 
Brata Paul (DJ, producent) in multiinštrumentalist Ross Godfrey sta na zabavi v Greenwichu srečala pevko Skye Edwards in sta jo povabila k sodelovanju. Osnovne posnetke so naredili v domačem studiu, nato pa so podpisali pogodbo z založbo China Records. Tam so Morcheeba izdali prve posnetke na epiju Trigger Hippie oktobra 1995. Prvenec Who Can You Trust? je izšel aprila 1996 in velja za njihov najbolj triphoperski album, saj so v njem zelo tekoče in  umirjene pesmi s prelivajočimi se parti. Občinstvo je skupina pritegnila tako s celimi albumi, še posebej pa z uspešnicami, kot so Rome Wasn’t Built in a Day, Trigger Hippie, Part of the Process, The Sea in Love Is Rare.
 
Morcheeba so elektroniki, ki rada zveni brezdušno, vdihnili polnokrvno življenje s svojim prefinjenim pristopom in občutkom za pravo mero.

Morcheeba bodo predstavili lani izdani album Blaze Away, jutri, 16. maja v ljubljanskem Kinu Šiška ob 20. uri. Pred njimi bo nastopil elektronski duet  HYYTS iz Glasgowa, ki vzbuja zanimanje s svojim futurističnim popom.
 

 
Trojica pa je imela intenzivne medsebojne in ustvarjalne odnose. Edwardsova je leta 2003 zapustila zasedbo, na koncertih pa so jo nadomeščale različne pevke. Morcheeba so julija 2009 nastopili prvič pri nas, ko so predstavili album Dive Deep. Takrat je z njimi nastopila francoska vokalistka Mande Zamolo.
 
Konec leta 2010 se je Edwardsova vrnila v zasedbo, v kateri je dobila bolj pomembnejšo vlogo tudi kot soustvarjalka glasbe in besedil. Leta 2014 pa je Paul Godfrey zapustil zasedbo. Nastal je spor zaradi imena, saj se Paul ni mogel z njima dogovoriti, za koliko naj odkupita njegovo tretjino imena Morcheeba. Zato sta ustanovila zasedbo Skye in Ross ter septembra 2016 izdala istoimenski prvenec. Očitno pa so se vendarle  nekako dogovorili glede imena, saj zdaj Morcheeba na turneji predstavlja lani izdani album Blaze Away. Sicer je studijska glasba Morcheebe najpogosteje zasanjano meditativno pulziranje, vendar pa so v živo veliko bolj ostri, glasni ter dinamični.

Blaze Away je zelo pozitivno naravnan album in je v bistvu znanilec novega začetka zasedbe ter vrnitev k glasbenim izhodiščem. Deset novih pesmi je nastalo spontano brez žanrskih omejitev, tem in nekih ustaljenih pravil.
 
»Turneje po celem svetu so nam omogočile, da smo ugotovili, kaj za nas najbolj deluje na odru. To nam je dalo veliko samozavesti za tovrsten glasbeni eksperiment, kot je naš nov album,« pravi Ross Godfrey, ki je po bratovem odhodu prevzel tudi producentstvo v zasedbi. »V našo glasbo smo vrnili vplive s prvih albumov Morcheebe  - od bluesa petdesetih let prejšnjega stoletja, do psihedeličnega rocka šestdesetih let, dub reggaeja sedemdesetih let, electra osemdesetih ter hip hopa devetdesetih let. Karkoli smo začutili, da sodi v skladbo, smo tudi dali.«
 
Dodal je še, da so hkrati želeli na albumu ujeti tudi energijo živih nastopov, ki so odločilni za vsako skupino. »Večina Skyejinih vokalov je posnetih v živo v enem posnetku, dve pesmi pa imamo v francoščini. Prav tako nismo načrtovali nobenih gostov, vendar če se nam je ob nastajanju neke pesmi zazdelo, da bi vanjo sodil še kdo drug, smo ga zaprosili za sodelovanje.«
 
V presledkih med koncertnimi obveznostmi sta si Ross in Skye vztrajno pošiljala pesmi en drugemu in nazaj ter jih nagrajevala. Skye je skladala melodije in pisala besedila ter posnela osnove vokalne linije kar doma v svoji sobi za šivanje. »To je moja delavnica, moj ženski kujavnik. Tam si tudi sešijem večino mojih oblek. Mogoče so neke vibracije prišle tudi od šivalnega stroja. Tam se res počutim sproščeno. Potem ko dam spat moje mlajše otroke, stare tri in sedet let, si natočim viski in zasenčim luči. Tako te dni najbolje izrazim čustva,« poudari karizmatična pevka zasedbe Morcheeba.