MotörCity - nov tolminski festival

Tolminsko Sotočje bo prihodnje leto prvič gostilo blues rockovski festival.

Objavljeno
25. november 2016 15.01
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Novi blues rock festival bo obogatel poletno festivalsko dogajanje v Tolminu, ko bodo od 24. do 27. avgusta na sotočju Tolminke in Soče nastopili Chris Thomas King, Hans Theessink & Terry Evans, Henrik Freischlader, Prismojeni profesorji bluesa, Stray Train, Bluesback, Grand Zeppelin in mnogi drugi.

Gotovo je blues glasba z vsemi svojimi podžanri ena najvplivnejših svetovnih glasbenih zvrsti in je spet v vzponu populanrosti, tako v obliki tradicionalnega bluesa, kot tudi v modernejših različicah. Organizatorji obljubljajo bogat nabor nastopajočih, raznoliko dnevno dogajanje in zanimivo nagradno žrebanje, saj se bo s festivala MotörCity lahko eden od kupcev festivalske vstopnice domov odpeljal s custom vintage motociklom.

Chris Thomas King je kariero začel kot folk blues naslednik velikanov kot so Muddy Waters, Huddie Ledbetter, Mississippi John Hurt in drugih. V iskanju avtorskega izraza je sredi 90-ih glasbeni svet navdušil z modernizacijo žanra in vnosom elementov rapa in hip-hopa v svojo glasbo. Blues je popeljal v 21. stoletje, čeprav sprva na račun svoje kariere - modernizacija mu je zaprla mnogo vrat, a uspeh ni bil daleč. Kinga sta brata Coen izbrala za vlogo potujočega blues glasbenika Tommyja Johnsona v kultni uspešnici O Brother, Where Art Thou? z Georgem Clooneyem v eni od glavnih vlog. Chris Thomas King je s svojo akustično kitaro in avtentičnostjo prevzel občinstvo po celem svetu.

Hans Theessink bo nastopil v duetu s Terryjem Evansom. Theessink ima lasten pristopom do glasbe uspešno povezuje starejši blues s sodobnejšimi pristopi. Je vzorčni predstavnik evropske različice blues in roots glasbe, pohvale pa prejema iz vseh kotičkov sveta. Pri nas je že nastopil nekajkrat, tudi kot gost Vlada Kreslina.

Henrik Freischlader je nemški blues glasbenik, ki v svojo glasbo meša elemente rocka, jazza, soula in funka. Je multiinstrumentalist samouk, avtor, pevec, založnik in še kaj. Oder si je že delil z velikimi umetniki, kot so B. B. King, Peter Green, Gary Moore in Johnny Winter.

Na festivalu MotörCity bo nastopilo tudi mnogo slovenskih blues in blues rock izvajalcev, med drugim neuničljivi Prismojeni profesorji bluesa, pa Stray Train, ki so se pred kratkim vrnili iz obsežne evropske turneje, ter primorski rock'n'blueserji Bluesback. Preverjena ekipa organizatorjev festivala MetalDays bo tako prihodnje leto zaključila poletje z novim festivalom MotörCity.