Na odru do zadnjega diha

Pregled koncertne ponudbe starejših tujih glasbenih zvezd, ki bodo pri nas nastopile letos Poživljajoče za telo in duha, a tudi naporno
Fotografija: Mark Knopfler je nazadnje leta 2013 pri nas predstavil dvojni album Privateering.
Foto Leon Vidic
Odpri galerijo
Mark Knopfler je nazadnje leta 2013 pri nas predstavil dvojni album Privateering. Foto Leon Vidic

Marsikateri glasbenik se težko poslovi od odra. Nekateri, bolj ali manj upravičeno, vztrajajo do konca, kar nekaj jih v prenesenem pomenu ali celo dobesedno umre na odru. Tokrat smo pod drobnogled vzeli tuje glasbenike, ki bodo letos nastopili pri nas in so prekoračili običajno pričakovano leto upokojitve, to je 60 let.

Glasba deluje poživljajoče na telo in duha, kar velja tako za občinstvo kakor za nastopajoče, ne gre pa prezreti, da je glasbeni posel marsikdaj zelo naporen in posrka življenje iz mnogih, da preminejo veliko prezgodaj. Tako tudi glasba vzame svoj davek. Vendarle pa so mnogi glasbeniki zelo trdoživi in so na odru do konca. Tako smo lahko v Ljubljani ob koncu kariere celo dvakrat videli v živo Leonarda Cohena, ki je pripravil dva izjemna glasbena večera. Toda če ga pred tem njegova agentka ne bi ogoljufala in mu pobrala ves denar, ga v Ljubljani gotovo ne bi gostili.

Znano je, da je edini pravi kralj rock'n'rolla Chuck Berry prav do konca vsaj enkrat na mesec nastopal v svojem klubu, za devetdeseti rojstni dan pa napovedal izdajo novega studijskega albuma, prvega po 38 letih, ko je leta 1979 izdal album Rockit. Izdaje albuma, ki ga je naslovil Chuck in ga posvetil takrat 68 let stari ženi Toddy, sicer ni dočakal, je pa dokazal, da je do zadnjega ostal poln energije in zvest sebi.
 

Najstarejši jugoslovanski kavboj



Devetdesetletnik je tudi legendarni hrvaški glasbenik, eden najbolj znanih jugoslovanskih kavbojev, Stjepan Jimmy Stanić, ki bo danes ob 20. uri nastopil v ljubljanski kavarni Slamič. Čeprav je izvrsten jazzovski glasbenik, pevec, kitarist in kontrabasist, je za vedno ostal v splošni zavesti kot naša različica country pevca, kajti po prvi pesmi Cowboy Jimmy in naslednji uspešnici Moja kobila Suzi je bil zapečaten. V karieri je nanizal številne druge uspešnice (Lili Marleen, Prolazi sve, Belle amie, Pokloni svoj mi foto, Bijeli jorgovan, Dimnjačar) ter bil stalni gost jugoslovanskih popevkarskih festivalov. V zadnjem obdobju nastopa s Scharf triom, v katerem so pianist Julije Njikoš, kitarist Mario Igrec in kontrabasist Mladen Baraković. Pogosto se mu na odru pridruži tudi žena Barbara Trohar.

Panonski mornar Đorđe Balašević (65 let) je lani v ljubljanskih Stožicah pripravil svoj največji koncert v Sloveniji, saj je praznoval 40 let kariere. Srbski kantavtor, ki je s številnimi uspešnicami zaznamoval takratno jugoslovansko glasbeno sceno, je kariero začel s pesmijo U razdeljak te ljubim, ki jo je posnel v Ljubljani za ZKP RTV Ljubljana. Slovenskemu občinstvu bo v Cankarjevem domu 12. maja predstavil akustični projekt Kalendar mog detinjstva ali Koledar mojega otroštva, kot je naslovil tudi avtobiografijo, ki je izšla v srbščini in slovenščini.

Đorđe Balašević na lanskem koncertu v Stožicah Foto Roman Šipić
Đorđe Balašević na lanskem koncertu v Stožicah Foto Roman Šipić

 

Kralj valčka se spet vrača


Očitno je z leti tudi sloviti kralj valčka in svetovna glasbena zvezda André Rieu (69 let) odkril Slovenijo. Tako bo 24. maja že tretje leto zapored nastopil v Stožicah s svojim Johann Strauss Orchestra. Popularen je postal, ker zna podajati klasično glasbo s pop pristopom, s sproščenostjo in duhovitostjo, s čimer pritegne tako ljubitelje klasične glasbe kot druge. Ljubljansko dvorano bodo tako znova preplavili zvoki dunajskih valčkov, ruskih romanc, irskih poskočnic, ameriških muzikalov in francoske klasike.
Na nekdanji dan mladosti, 25. maja, bo mariborski Snežni stadion gostil velikana balkanske glasbe Gorana Bregovića (69 let), ki bo nastopil s svojo pisano zasedbo, Orkestrom za poroke in pogrebe. Zaslovel je kot vodja jugoslovanske rockovske atrakcije, skupine Bijelo dugme, ki je imela nedvomno največji vpliv na naslednje glasbene generacije, saj še več desetletij ni bilo rockovske zasedbe, ki ne bi preigravala vsaj ene njihove uspešnice. Po razpadu Jugoslavije se je Bregović uveljavil v svetu predvsem s filmsko glasbo, veliko je sodeloval tudi z Emirjem Kusturico, svojo stilsko mešanico pa že vsaj dve desetletji predstavlja z Orkestrom za poroke in pogrebe.





Angleški pevec, basist in skladatelj Sting (67 let) je pred leti nastopil v Stožicah z orkestrom in projektom Symphonicities. Član nekoč odmevne rockovske zasedbe The Police, ki je uspešno nadaljeval samostojno kariero, se vrača v Stožice 4. junija, ko bo predstavil novi album My Songs. Sting je znan po družbenem aktivizmu tako v umetnosti kot v politiki.
Za 8. junija je v ljubljanskih Križankah napovedan veliki koncert hrvaške zasedbe Parni valjak, katere stalna člana sta le še kitarist in skladatelj Husein Hasanefendić - Hus (65 let) in pevec Aki Rahimovski (64 let). Skupina, ki je nastala leta 1975 z razpadom Grupe 220, je v vsem tem času imela le dva premora, leta 1988 ter med letoma 2005 in 2009. Bila je ena največjih jugoslovanskih rockovskih zasedb, uspešno kariero pa je nadaljevala tudi po razpadu skupne države. V Sloveniji so bili vedno zelo priljubljeni, obojestranska naklonjenost je ovekovečena v njihovi uspešnici Lutka za bal.

Tom Jones bo prvič nastopil v Sloveniji.<br />
Foto arhiv organizatorja
Tom Jones bo prvič nastopil v Sloveniji.
Foto arhiv organizatorja

 

Sloviti tenorist bo dirigiral


Prav tako se v Ljubljano vrača veliki španski tenorist Plácido Domingo (78 let), ki je lani prvič nastopil pri nas. V Stožicah je pripravil nepozaben večer, na koncu je celo zapel v slovenščini. Obdan s sopranistkami Micaëlo Oeste in Camilo Titinger ter našo Sabino Cvilak je skupaj z občinstvom odpel Avsenikovo Slovenija. Tokrat prihaja v vlogi dirigenta, saj je začel peti vse več baritonskih vlog ter vse pogosteje prijel za dirigentsko palčko. Nastopil bo v Cankarjevem domu v okviru Festivala Ljubljana.
V predpočitniški sezoni se obetata še dva izjemna dogodka. V Stožicah bo 18. junija nastopil Tom Jones (78 let), znameniti velški pevec, ki je v več kot petdesetletni karieri postal sinonim vztrajnosti. S svojo zasedbo Tommy Scott and the Senators je sprva nastopal po domačih delavskih klubih, ko se je preselil v London, pa mu je novi menedžer nadel ime Tom Jones po takrat priljubljenem filmu. Prvi večji uspešnici sta bili What's New Pussycat? in Thunderball iz istoimenskega filma o Jamesu Bondu, nato pa še Green, Green Grass of Home, I'll Never Fall in Love Again, I'm Coming Home, Delilah. Po obdobju zatišja se je leta 1999 vrnil z albumom Reload, ki je bil poln priredb in plod sodelovanja z Vanom Morrisonom, Robbiejem Williamsom, Zuccherom, Natalie Imbruglio ter skupinami The Cardigans, Stereophonics, The Pretenders, Simply Red in Portishead. Kar nekaj pesmi je bilo uspešnih, najbolj pa edina nova na albumu, Sex Bomb.

Deset dni pozneje, 29. junija, bo v Stožicah nastopil izjemni angleški kitarist, skladatelj in pevec Mark Knopfler (69 let). Kariero je začel v obdobju novega vala s povsem drugačno glasbo v zasedbi Dire Straits in velikansko uspešnico Sultans of Swing. V njej je definiral svojo kitarsko virtuoznost in se takoj postavil ob bok največjim. Skupina je bila izredno uspešna, vendar se je po šestih studijskih albumih in kopici uspešnic razšla. Uspešno je nadaljeval samostojno pot, sodeloval s številnimi glasbeniki in v zanimivih projektih ter pisal odlično glasbo za zelo različne filme. Na tokratni turneji predstavlja lani izdani album Down the Road Wherever, ki je njegov deveti samostojni studijski album.

Komentarji: