Nejasnosti okoli jubilejnega Woodstocka

Po tem, ko se je v začetku leta govorilo, da naj bi bila zaradi spopada organizatorjev kar dva festivala, zdaj ni povsem jasno, če je tisti v vasi Watkin Glen odpovedan ali ne.

Objavljeno
30. april 2019 09.00
Posodobljeno
30. april 2019 09.05
Pol stoletja od tega veledogodka je treba to obletnico proslaviti, a je videti, da je okrog tega še precej nejasnoti. FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters
Poletje leta 1969 so glasbeniki in organizatorji sedemdeset kilometrov od mesta Woodstock ustvarjali zgodovino. Petdeset let kasneje, ko se zdi, da je v družbi le še redko najti in začutiti hipijevski duh, pa ni jasno, ali bo festival sploh obeležil svojo petdeseto obletnico.

Glavni pokrovitelji  festivala naj bi namreč umaknili financiranje, a organizatorji trdijo, da festival bo in da bo pravi »žur«, danes piše The Guardian. Navajajo namreč, da so se pojavljala nasprotujoča poročanja o tem, ali je bil tridnevni jubilejni festival odpovedan ali ne. Petdeseta obletnica festivala naj bi bila v dvesto kilometrov oddaljeni vasi Watkins Glen, in sicer od 16. do 18. avgusta. Na festivalu naj bi med drugim nastopili raper Jay-Z , skupina The Killers in pevka Miley Cryus.

Kot smo že pisali, so v začetku leta sicer napovedali dva jubilejna festivala. Poleg omenjenega v vasi Watkins Glen, so drugega napovedali blizu izvornega prizorišča na farmi v naselju Bethel.


»Kljub ogromni količini časa, truda in predanosti, ki smo jih v to investirali, ne verjamemo, da bi lahko izvedli takšen festival, ki bi opravičeval samo znamko festivala Woodstock ter hkrati zagotovili zdravje in varnosti nastopajočih, partnerjev in tudi obiskovalcev,« so sporočili iz marketinške organizacije Dentsu Aegis. Zaradi teh razlogov so se po tehtnem premisleku odločili, da Dentsu Aegis Network, partner prireditve Woodstock, festival odpove, so zapisali.

image
Pogled na množico obiskovalec na prvem festivalu avgusta leta 1969, ko je nastopilo 30 glasbenikov. Woodstock je bil krona gibanja otrok cvetja, na njem nista bili pomembni samo glasba in zabava, ampak je simboliziral svobodo. FOTO: Elliott Landy/AFP
Kasneje pa so organizatorji odzvali z izjavo, da festival bo, in to z novimi finančnimi sredstvi. »Woodstock bo pravi žur«. »Zavezani smo, da zagotovimo jubilejni festival, saj gre za ikonični festival, ki ima pomembno vlogo v ameriški kulturi in zgodovini. Četudi se naš finančni partner umika, bomo še naprej nadaljevali z načrtovanjem jubilejnega Woodstocka in pripeljali nove partnerje.«

Govorice o odpovedan festivalu je zanikal tudi festivalski promotor in oče prvega Woodstocka, 74-letni Michael Lang. Po tem, ko je Dentsu sporočil, da festivala ne bo, je za New York Times povedal: »Nimajo pravice, da festival enostransko odpovejo,« ter dodal, da so nastopi na festivalu že v celoti plačani.