Neneh Cherry - Glasbeno ogledalo svetu

Zvečer bo v Kinu Šiška izvrstna švedska glasbenica predstavila album Broken Politics.

Objavljeno
26. februar 2019 10.00
Posodobljeno
26. februar 2019 10.23
Neneh Cherry izvaja angažirano pop glasbo in bo predstavila svoj najnovejši album. FOTO: arhiv Kina Šiška
Za sabo ima svetovno uspešnico 7 Seconds, protirasistično pop himno, ki jo je leta 1994 odpela s ­popularnim senegalskim zvezdnikom Youssoujem N'Dourjem, in skromen šopek močnih albumov. Najnovejšega Broken Politics bo Neneh Cherry zvečer predstavila v ­ljubljanskem Kinu Šiška.Švedska glasbenica Neneh Mariann Karlsson se je rodila v umetniški družini. Njena mati je bila slikarka Monika »Moki« Karlsson, oče pa Ahmadu Jah, glasbenik in študent inženirstva iz Sierre Leone. Ko se je njena mati poročila z jazzovskim trobentačem Donom Cherryjem, ki je uveljavil fusion, prepletanje glasbenih stilov, je Neneh prevzela njegov priimek.

Družina se je iz Švedske preselila v ZDA, kjer je Neneh odraščala v New Yorku. Kot najstnica je opustila šolanje in odpotovala v London, kjer se je takrat dogajala glasbena revolucija, imenovana punk, in kjer je bilo vse mogoče. Neneh Cherry se je spoprijateljila s članicami zasedbe The Slits, ki jih je spoznala, ko je bila z očimom na njihovi skupni turneji. Tako je postala članica te zasedbe, pozneje pa avantgardne post punk zasedbe Rip, Rig + Panic.
 

Po sedmih letih


Na eni strani jo je glasbeno opredelila očimova jazzovska zapuščina, na drugi očetova zapuščina afriške glasbe, na tretji strani pa punkovska angažiranost. To je zabelila z melodičnostjo ter smislom za angažirani pop, ki ji še najbolj leži. Vso kariero je zbujala pozornost s kreativnimi ­pristopi ob zavedanju politične stvarnosti ter družbenih problemov, kar se je vedno kazalo v njeni glasbi. Nase je opozorila z izjemnim ­samostojnim prvencem Raw Like Sushi leta 1989, pri katerem sta sodelovala člana skupine Massive Attack, ona pa je kot aranžerka sodelovala na prvencu te zasedbe Blue Lines (1991).

V Ljubljano se Neneh Cherry vrača po sedmih letih. V Križankah je leta 2012 nastopila z jazzovskim triom The Thing, s katerim je predstavila skupni album The Cherry Thing. Na večernem koncertu bo predstavila nov album Broken Politics, o katerem pravi, da zvočno ni tako agresiven, besedila pa odsevajo aktualne svetovne dogodke. Album je bolj »umirjen in refleksiven« od prejšnjega Blank Project, je povedala.

image
Neneh Cherry med nastopom v Ljubljani 2012. FOTO: Primož Zrnec


Napovedala ga je s singlom Kong, ki mu je sledil Shot Gun Shack. Pesmi so nastale v sodelovanju Neneh Cherry z angleškim glasbenikom Kieranom Hebdenom, znanim pod ­umetniškim imenom Four Tet, ter njenim možem Cameronom Mc­Veyem, ki je prav tako glasbenik in producent. Album so snemali v Woodstocku v ZDA, kjer živi Hebden. Delali so v studiu jazzovskega pianista Karla Bergerja, ki je v šestdesetih letih ­prejšnjega stoletja igral v zasedbi njenega očima Dona Cherryja. Že takrat je bila Neneh v tem studiu na snemanjih, tako da se je zdaj tam počutila kot doma. Opazna je sproščenost glasbe, ki je nastajala v tej družinski, prijateljski atmosferi.