Neneh Cherry - Glasbeno ogledalo svetu

Zvečer bo v Kinu Šiška izvrstna švedska glasbenica predstavila album Broken Politics.
Fotografija: Neneh Cherry izvaja angažirano pop glasbo in bo predstavila svoj najnovejši album. FOTO: arhiv Kina Šiška
Odpri galerijo
Neneh Cherry izvaja angažirano pop glasbo in bo predstavila svoj najnovejši album. FOTO: arhiv Kina Šiška

Za sabo ima svetovno uspešnico 7 Seconds, protirasistično pop himno, ki jo je leta 1994 odpela s ­popularnim senegalskim zvezdnikom Youssoujem N'Dourjem, in skromen šopek močnih albumov. Najnovejšega Broken Politics bo Neneh Cherry zvečer predstavila v ­ljubljanskem Kinu Šiška.



Švedska glasbenica Neneh Mariann Karlsson se je rodila v umetniški družini. Njena mati je bila slikarka Monika »Moki« Karlsson, oče pa Ahmadu Jah, glasbenik in študent inženirstva iz Sierre Leone. Ko se je njena mati poročila z jazzovskim trobentačem Donom Cherryjem, ki je uveljavil fusion, prepletanje glasbenih stilov, je Neneh prevzela njegov priimek.

Družina se je iz Švedske preselila v ZDA, kjer je Neneh odraščala v New Yorku. Kot najstnica je opustila šolanje in odpotovala v London, kjer se je takrat dogajala glasbena revolucija, imenovana punk, in kjer je bilo vse mogoče. Neneh Cherry se je spoprijateljila s članicami zasedbe The Slits, ki jih je spoznala, ko je bila z očimom na njihovi skupni turneji. Tako je postala članica te zasedbe, pozneje pa avantgardne post punk zasedbe Rip, Rig + Panic.
 

Po sedmih letih


Na eni strani jo je glasbeno opredelila očimova jazzovska zapuščina, na drugi očetova zapuščina afriške glasbe, na tretji strani pa punkovska angažiranost. To je zabelila z melodičnostjo ter smislom za angažirani pop, ki ji še najbolj leži. Vso kariero je zbujala pozornost s kreativnimi ­pristopi ob zavedanju politične stvarnosti ter družbenih problemov, kar se je vedno kazalo v njeni glasbi. Nase je opozorila z izjemnim ­samostojnim prvencem Raw Like Sushi leta 1989, pri katerem sta sodelovala člana skupine Massive Attack, ona pa je kot aranžerka sodelovala na prvencu te zasedbe Blue Lines (1991).

V Ljubljano se Neneh Cherry vrača po sedmih letih. V Križankah je leta 2012 nastopila z jazzovskim triom The Thing, s katerim je predstavila skupni album The Cherry Thing. Na večernem koncertu bo predstavila nov album Broken Politics, o katerem pravi, da zvočno ni tako agresiven, besedila pa odsevajo aktualne svetovne dogodke. Album je bolj »umirjen in refleksiven« od prejšnjega Blank Project, je povedala.

Neneh Cherry med nastopom v Ljubljani 2012. FOTO: Primož Zrnec
Neneh Cherry med nastopom v Ljubljani 2012. FOTO: Primož Zrnec


Napovedala ga je s singlom Kong, ki mu je sledil Shot Gun Shack. Pesmi so nastale v sodelovanju Neneh Cherry z angleškim glasbenikom Kieranom Hebdenom, znanim pod ­umetniškim imenom Four Tet, ter njenim možem Cameronom Mc­Veyem, ki je prav tako glasbenik in producent. Album so snemali v Woodstocku v ZDA, kjer živi Hebden. Delali so v studiu jazzovskega pianista Karla Bergerja, ki je v šestdesetih letih ­prejšnjega stoletja igral v zasedbi njenega očima Dona Cherryja. Že takrat je bila Neneh v tem studiu na snemanjih, tako da se je zdaj tam počutila kot doma. Opazna je sproščenost glasbe, ki je nastajala v tej družinski, prijateljski atmosferi.

Komentarji: