Novi koncertni projekt hotela Union

Grand hotel Union bo gostil številne mednarodno uveljavljene glasbenike bluesa, jazza in soula.

Objavljeno
10. september 2015 16.40
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Ljubljanski Grand hotel Union bo kmalu začel izvajati nov koncertni projekt, imenovan Koncerti UniON, v okviru katerega bodo na odru velike Bele dvorane nastopili mednarodno uveljavljeni glasbeniki, ki predstavljajo nove razsežnosti bluesa, jazza in soula v okviru večerov jazzON, bluesON in soulON. Prvi bodo nastopili predstavniki sodobnega čikaškega bluesa Mississippi Heat, in sicer 22. septembra.

Odlična bluesovska zasedba Mississippi Heat svojstveno prepleta tradicionalni čikaški blues z avtorskimi skladbami in edinstvenim sodobnim zvokom že več kot 24 let. Zasedba je nastala leta 1991 v Cafe Lura v Chicagu na podubo orgličarja Pierra Lacocquea. On je tudi vodja in večinski avtor skladb, v zasedbi pa so še pevka Inetta Visor, kitarist Giles Corey, baskitarist Spurling Banks in bobnar Kenny Smith.

Čeprav so zavezani tradicionalnem bluesu iz 50. let prejšnjega stoletja (Muddy Waters, Howlin'Wolf, Jimmy Reed, Jimmy Rogers) ter vplivu nekaterih najbolj prepoznavnih svetovnih orgličarjev (Big & Little Walter, Sonny Boy Williamson, Junior Wells, George Smith), skupina zveni še vedno zelo sveže.

Doslej so Mississippi Heat izdali enajst albumov in devede, med katerimi jih je bilo kar nekaj nagrajenih kot najboljši album leta v kategoriji chicaški blues. Francoski televizijski program Arte pa je o zasedbi posnel dokumentarni film. Nastopili so na številnih prestižnih blues festivalih po Evropi in Severni Ameriki, med drugim tudi leta 2011 na mednarodnem Blues festivalu Postojnska jama.