Nula Kelvina in Smaal Tokk za uvod

Prvi večer festivala Godibodi je zapolnil hudomušen pogled na glasbo in svet

Objavljeno
03. junij 2015 11.10
Godibodi festival
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Doslej največji festival domače glasbene kreativnosti Godibodi so sinoči na letnem vrtu ljubljanskega hostla Celica odprli zasedba Nula Kelvina in raper Smaal Tokk. Festival bo godel v Ljubljani do sobote, sicer pa bo nova glasba slovenskih avtorjev in avtoric zvenela še v 13 slovenskih mestih. Večinoma bodo to premierne predstavite novih albumov, ki so zrasli na ustvarjalnem polju Celinke.

Festival so odprli hudomušni Nula Kelvina (Marko Boh, vokal, klaviature, Gašper Kržmanc, kitara, spremljevalni vokal, Klemen Kotar, baskitara, saksofon, spremljevalni vokal, Miha Kržmanc, bobni), ki so predstavili svoj že tretji album Levak na luni. Na njem je glasba za istoimensko gledališko predstavo, ki jo je zasedba postavila na oder. In ker pesmi in predstava prinašajo zgode in nezgode dveh zaljubljencev različnega spola, je ženski del zapleta prispevala Aleksandra Ilijevski, pevka zasedbe Pliš. Na lenem vrtu je zasedba z gostjo pripravila koncertno različico tega albuma, vendar brez gledaliških elementov, ki so pri skupini bili prisotni že od samega začetka, tudi ni šlo. 

Nula Kelvina ves čas hudomušno po svoji lastni razlagi pojasnjujejo svet in dogajanje okoli sebe. Tokrat pa so se osredotočili na odnose med njim in njo in to dvojnost naše realnosti sta na odru simpatično predstavila Boh in Ilijevska.

Hudomušen uvod v večer je bil primerno ogrevanje temu, kar je sledilo. In sledilo je nekaj bombastičnega iz Severne Primorske, in sicer čisto pravi »bed ess gangsta reper« Smaal Tokk, blebetač in komik, nakladač in odslej tudi glasbenik, ki se je izpilil v svojih številih posnetkih na kanalu Youtube. 

Sinoči pa smo bili priča zgodovinskemu trenutku, kajti originali Smaal Tokk z velikanskim znakom za evro okoli vratu in raperski kapici, čeprav je bilo vroče, se je prikazal v živo v Ljubljani na svojem prvem koncertu. In ker je za njegov prvenec Unotisto, ki ga je predstavil, glasbo napisal Klemen Kotar iz zasedbe Nula Kelvina, so slednji, razen bobnarja, ki ga je zamenjal Enos Kugler, poskrbeli za zvočno kuliso klepetavemu raperju. In ker ni pravega gangsta rapa brez pup, sta bili na odru še Ana Šimenc (saksofon, spremljevalni vokal) in Blažka Oberstar (flavta, spremljevalni vokal).

 Duhovičenje in ironizacija rapovskega postavljaštva sta njegova odlika, nekoliko več vaje v dikciji pa mu tudi ne bi škodilo. Sicer pravi »bed ess gangsta reper« ne sme biti pretirano kultiviran, vendar ne škodi, če občinstvo razume o čemer pripoveduje. Pripoveduje pa o denarju, o ljubezni, o politiki, o koncu sveta, o rojevanju in še vsem kar je vmes. Čeprav deluje humoreskno, pa je v svojem bistvu njegova sporočilnost povsem resna, kar je tudi pokazal na koncu koncerta, ko je prebral še svoj oporoko, ki na albumu nosi naslov Oporwka, »če nas slučajno prej zapusti, kot pa da bi posnel drug album«.

Uvodni večer festival Godibodi je bil dober uvod v atraktivne večere kakovostne nove domače glasbe.