Ritmi punka in reggaeja ob Soči

Po metalskem glasbenem festivalu v Posočju je v polnem pogonu punkerski, približuje pa se tudi reggae festival.

Objavljeno
09. avgust 2016 19.49
Blaž Močnik
Blaž Močnik

Tolmin – Po tednu dni zasluženega počitka po Metaldays ob Soči že odmevajo punkerski ritmi. Organizatorji so festival Punk Rock Holiday 1.6 razprodali že marca, ogledalo družbi pa bo na svoj edinstveni punkerski način ob Soči in Tolminki nastavljalo 5000 obiskovalcev z vsega sveta.

Zgodnja razprodaja festivala je za prireditelje najlepši možni kompliment, a so obiskovalci v zameno dobili prav tako najlepšo možno nagrado. Čeprav naj bi bil ponedeljek namenjen »zgolj« ogrevanju za preostale štiri dneve, se je zastor na velikem odru dvignil že ta dan. In takoj je šlo s polno paro, saj so kot češnjo na torti punkerji dobili newyorške hardcore starešine, ki praznujejo 30 let obstoja, Sick of it All.

»Program smo že končali, ko je skupina šele napovedala evropsko turnejo. Pa smo se odločili za dodaten dan na glavnem odru, da se tako zahvalimo publiki. Večina obiskovalcev se je pretekla leta tako ali tako zbrala že v ponedeljek,« je zadovoljen vodja festivala Andrej Sevšek. Njegova razprodaja dobre štiri mesece pred začetkom je bržkone svojevrsten slovenski rekord, ki ga je naznanil že začetek lanske predprodaje vstopnic, ko jih je v prvih 15 minutah pošlo 500.

»S takšnim tempom se lahko zgodi, da bomo naslednji festival razprodali že novembra,« napoveduje Sevšek. Obsega dogodka prireditelji ne bodo povečevali: »Zdaj imamo v tem gozdu skorajda klubsko vzdušje. S selitvijo na veliki oder Metaldays bi izgubili zdajšnji čar.«


Pred tremi leti je punk festival ob Soči obiskal ameriški band Suicidal Tendencies. Foto: Blaž Močnik/ Delo

Punk ni mrtev

Največ bo Nemcev, Angležev in Belgijcev, kjer je punk še vedno trdno zasidran, v Tolminu pa so se letos znašli še Brazilci, Japonci in najmanj 50 Avstralcev. Ti bodo danes dočakali svojevrsten vrhunec festivala s koncertom legendarnih kalifornijskih Descendents, ki so po 12 letih spet izdali novo ploščo. Sreda je namenjena NOFX, ki že tretjič gostujejo v Tolminu.

Ali svet, ki drvi proti breznu, punk potrebuje bolj kot kdaj prej? »Punk je vedno potreben, saj vedno opozarja na krivice. Skupine in obiskovalci skupaj opominjajo, da kot družba ne živimo prav. Ne zgolj s kritiko, temveč tudi predlagajo, kako znotraj sistema iskati rešitve, kako bolje živeti,« sklene Sevšek.

Skoraj teden dni reggaeja

Ko se bo v zgodnjih sobotnih urah hrup polegel, ne bo trajalo dolgo, da bodo punkerje nadomestili ljubitelji reggae glasbe. S ponedeljkovo ogrevalno zabavo se bo namreč začel peti Overjam reggae festival, ki bo z zaključno zabavo trajal še do naslednje sobote. Lanska kakovostna četrta izvedba dogodka, ki jo je nagradila tritisočglava množica, je nakazala, da si bo tudi Overjam bržkone kmalu izboril enakovredno mesto med najprepoznavnejšimi tolminskimi glasbenimi festivali. »Vsako leto rastemo in tudi tokrat pričakujemo še malo večji obisk. Vstopnice smo prodali na vseh koncih Evrope,« je za zdaj zadovoljna Ana Zorko iz ekipe organizatorjev.

Dogajanje bo kakor doslej potekalo na treh odrih, največ pa se pričakuje od torkovega in sredinega večera, ko bosta med drugimi nastopila Marcia Griffiths in Tarrus Riley. »Novost je ta, da bomo festival podaljšali z zaključno zabavo v soboto, s čimer želimo olajšati bivanje tistim, ki bi radi nekoliko dlje ostali na prizorišču,« pravi Ana Zorko.