Oda prostovoljstvu in Bobu Dylanu

V ljubljanskih Križankah je v sredo 13 nastopajočih tudi v živo predstavilo projekt Bob Dylan: Postani prostovoljec.

Objavljeno
22. september 2011 14.40
Posodobljeno
22. september 2011 15.10
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Američan Robert Allen Zimmerman svetovnemu občinstvu znan kot Bob Dylan, je prav posebna ikona v svetovni popularni glasbi. Zaslovel je na začetku 60-ih let prejšnjega stoletja s protestnimi pesmimi, ki so izhajale iz levičarske in antifašitične tradicije ameriškega proletariata. Ni maral, da so ga imeli za preroka in je trmasto vztrajal na spremembah lastne glasbene izraznosti. Ko je zamenjal akustično kitaro za električno, so ga nekateri omejenci imeli za izdajalca. Kakorkoli že, Bob Dylan je vedno drugačen in zato ostaja še vedno zanimiv, kar je pokazal tudi na lanskem koncertu v ljubljanski hali Tivoli.

Vso drugačnost glasbene izraznosti pesmi Boba Dylana je bilo moč slišati na sredinem koncertu Bob Dylan: Postani prostovoljec, ki je nastal na pobudo ameriške ambasade v Slovenji. V okviru tega projekta je maja izšel album, na katerem je 14 slovenskih glasbenikov in glasbenic izvedlo po eno Dylanovo skladbo, nedavno je bil v Slovenki kinoteki mini retrospektiva filmov povezanih z Bobom Dylanom, sinoči je bil v Križankah koncert, v soboto, 24. septembra, pa bo v okviru nove sobotne glasbene oddaje 33/45 Sobotna glasbena noč ob 23. uri na 2. programu Televizije Slovenija še film o tem projektu avtorjev Maje Weiss, Petra Braatza in Tatjane Plahuta.

In ravno v izvedbah Dylanovih pesmi se lahko sliši vsa drugačnost tega velike poeta Združenih držav Amerike. V Križankah se je najprej slišala robata in kruta protivojna pesem Masters Of War v izvedbi Katalene, medtem ko sta Murat & Jose zarapala Gotta Serve Somebody, Mia Žnidarič pa je ob podpori Steva Klinka in skupine odjazzirala Simple Twist Of Fate. Gotovo je pesem o slepoti Blind Willie McTell v izvedi Brine eden o presežkov tega projekta in če smo iskreni je takih presežkov veliko. Eden je takoj sledil v podobi Severe Gjurin, ki je izvedla eno najmlajših Dylanovih pesmi v tem projektu, otožno Not Dark Yet. Zato pa so za udarec rock'n'rolla poskrbeli vrhniški Hic et nunc z One More Cup Of Coffe (Valley Below) ter nato v nadaljevanju kot spremljevalna skupina The Frictions s Chrisom Eckmanom, sicer umetniškim glasbenim vodjem tega projekta, ko so udarili še Seňor (Tales Of Yankee Power). Sicer cel večer ni manjkalo presenečenj, gotovo pa je bilo največje izlet v popularno glasbo svetovno znane sopranistke Sabine Cvilak, ki je ob pomoči Roka Goloba in skupine ponudila Buckets Of Rain. V poskočen gypsy swing je Zoran Predin ob pomoči The Gypsy Swing Banda odel Mr. Tambourine Man, Peter Lovšin in Španski borci pa so si nadeli Dylanove škornje v rockovski Boots Of Spanish Leather. Teatralični Laibach so udarili z Ballad Of A Thin Man, tem so sledili punkoidni Niet z Just Like A Woman in za konec pa še Vlado Kreslin z akustično Don't Think Twice) It's All Right.

Edini manjkajoči v Križankah je bil raper 6 Pack Čukur, ki je za projekt pripravil odlično različico in dejansko edino rap skladbo Boba Dylana Subterranean Homesick Blues. 6 Pack Čukur je bil upravičeno odsoten, saj je na Tajskem užival na poročnem potovanju.

Receptura večera je bila ena Dylanova skladba in dve od glasbenikov, le Niet so bili male barabe, kot so sami priznali, in so kot tretjo svojo pesem dodali še Lep dan za smrt. Sicer pa je od teh dodanih pesmi bilo še posebej zanimivo prisluhniti Sabini Cilak v prekmurski ljudski Zrejlo je žito, neuradni slovenski himni Praslovan v swingajoči Predinovi različici, pomenljivo ameriško himno Amerika skupine Laibach ter Severo, ki je je odbrenkala še eno Dylanovo, in sicer All Along The Watchtower, kar je verjetno odsev projekta, ki ga je napovedala in je povezan z Jimi Hendrixom.

Vmes pa je povezovalec Jure Longyka predstavil nevladne organizacije, ki so sodelovale pri projektu, in so se predstavljale v preddverju Križank. Ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli ter pobudnik projekta Christopher Wurst, vodja oddelka odnosov z javnostjo na ameriški ambasadi, pa sta predstavila projekt in povezavo obletnice 70. rojstnega dne Boba Dylana in posebnosti zavednega aktivnega državljanstva, ki se lahko močno oblikuje tudi v okviru nevladnih organizacij s prostovoljnim delom.

Večer je bil dolg, skoraj peturni dogodek pa je bil nekaj prav posebnega in ga je zmotilo le to, da v ljubljanskih Križankah velik občinstva spet ni moglo prisostvovati koncertu nemoteno, saj če so bili žejni so morali zapustiti prizorišče in popiti pijačo v preddverju, kajti upravitelji ljubljanskih Križank so še vedno prepričani, da njihovi obiskovalci niso dovolj kulturni, da bi se znali na koncertu primerno obnašati, tudi če ne bi bili žejni.