»Odstopi ali pa boš razrešena«

Direktorica Slovenske filharmonije Marjetica Mahne meni, da njeno delo ne more biti vzrok ministrovega predloga, da odstopi.
Fotografija: Minister operira z napačnimi podatki, meni Marjetica Mahne, direktorica Slovenske filharmonije.
Odpri galerijo
Minister operira z napačnimi podatki, meni Marjetica Mahne, direktorica Slovenske filharmonije.

Novi minister, nova destabilizacija filharmonije: minister za kulturo Zoran Poznič je direktorici Slovenske filharmonije (SF) Marjetici Mahne zaradi finančne izgube zavoda ponudil možnost »častnega« odstopa, sicer jo bo razrešil, je poročal časnik Dnevnik. Minister operira s hudo napačnimi podatki, pravi direktorica, njegovo ponudbo bo zavrnila.

»Jasno je,« je v izjavi za Delo povedala Marjetica Mahne, »da vzrok za ministrov predlog po mojem odstopu ali siceršnji razrešitvi nikakor ni finančno stanje, minister je operiral s hudo napačnimi podatki, omenjal je 210.000 namesto 39.000 evrov, kar je veliko neskladje. Ne nazadnje vem za najmanj tri javne zavode v kulturi, ki imajo neprimerno večji primanjkljaj kot SF. Za tem mora biti nekaj drugega, neki drugi interesi, ki nimajo nič skupnega z mojim delom. Na sezono smo dobivali same dobre odzive, lani nam je po trinajstih letih uspelo zaustaviti padanje števila občinstva, tudi nasploh smo vse probleme reševali tekoče.«

Da minister operira z napačnimi podatki, trdi oseba, ki se je dolga leta ukvarjala z javnimi financami, bila skrbnica proračunov negospodarskih ministrstev, vodila sektor za financiranje lokalnih skupnosti, kot sekretarka na ministrstvu za finance je javno opozorila na nezakonito delovanje Filmskega sklada.

»Ministrov predlog,« je še povedala Mahnetova, »je bil zame popolno presenečenje tudi zato, ker je bil na spoznavnem srečanju in edini do zdaj seznanjen s primanjkljajem v SF. Izrazil je razumevanje za stanje ter predlagal sanacijski načrt. Lahko tudi omenim, da je bil njegov pristop do SF drugačen od tistega, ki smo ga doživeli od njegovega predhodnika. Po manj kot letu dni bo to nova destabilizacija SF, pa smo vendar bili na sredini res dobre poti. V hiši vem, da imam podporo, pogoje in odnose smo izboljšali, reševali smo tudi težja vprašanja. Ko ti na taki poti rečejo 'Odstopi ali pa boš razrešena', se samo čudiš.«

Z ministrstva so sporočili, da je bilo iz letnega poročila za leto 2018 jasno razvidno, da je SF poslovala negativno, zato je minister direktorico povabil na pogovor: »Zaradi zaskrbljenosti in skrbi glede nadaljnjega delovanja tako eminentne institucije, ki zaposluje 153,5 človeka, je minister ponudil direktorici možnost odhoda v pokoj, saj Mahnetova že več let izpolnjuje pogoje za upokojitev. Te možnosti očitno ne sprejema, smo pa začudeni in zaskrbljeni, ker je sočasno kot z ministrom za kulturo očitno komunicirala tudi z mediji.« Pomočnik direktorice za zbor SF Borut Smrekar ministrovega predloga ne želi komentirati, enako ne pomočnik direktorice za orkester Klemen Hvala.

Oglasil pa se je prejšnji minister Dejan Prešiček, ki Pozničev predlog podpira. Celo več. »To je njegova naloga,« pravi. »Pravzaprav nima druge izbire, če zavod posluje negativno.« Tudi sam je kot minister Mahnetovo opozarjal, da tako finančno vodenje zavoda dolgoročno ne bo vzdržno, vendar je opozorila vzela zelo osebno, kot napad nase, in takoj obveščala javnost. Prešiček dodaja, da so tudi drugi kulturni zavodi imeli negativne številke, vendar so pripravili prepričljiv program sanacije. »V Slovenski filharmoniji pa so menili, da bodo situacijo reševali kar s presežki ... toda presežki so ali jih pa jih ni,« dodaja Prešiček, ki tudi poudarja, da je Mahnetova zavod od predhodnika prevzela v dobrem finančnem stanju, kar kažejo bilance in revizije.

Komentarji: