Predstavitvena informacija

Legendarna romana v muzikalni preobleki

Festival Ljubljana nameni vsako leto del avgustovskega programa muzikalu. V preteklih letih smo si lahko ogledali nekatere največje uspešnice tega lahkotnejšega žanra, ki pa ga nikakor ne gre podcenjevati, saj zahteva od nastopajočih vešče prepletanje igre, plesa in petja, kar zmore le peščica umetnikov. V zadnjem času smo lahko spremljali pretežno slovensko produkcijo, letos pa se obetata uprizoritvi, kakršnih pri nas še ni bilo.
Fotografija: Muzikal Onjeginov demon črpa iz Puškinovega romana v verzih. Foto: Maria Kovaleva
Odpri galerijo
Muzikal Onjeginov demon črpa iz Puškinovega romana v verzih. Foto: Maria Kovaleva


Številna zasedba Gledališča LDM Novaya Scena iz Sankt Peterburga prvič prihaja v Slovenijo z literarno navdihnjenima muzikaloma Mojster in Margareta ter Onjeginov demon. Zadnji črpa iz slovitega Puškinovega romana v verzih Jevgenij Onjegin, pri čemer gledalcem ponuja nekoliko drugačen pogled na naveličanega in razočaranega mladeniča, ki je z nespametnimi odločitvami zagrenil življenje sebi in svojim bližnjim. Zgodba razkriva človekova najgloblja občutja, obenem pa ne pušča prostora za stereotipe in cenzuro. 

Predstava združuje sodobno umetnost s tradicijo ruskega gledališča. Foto: Ljubljana Festival
Predstava združuje sodobno umetnost s tradicijo ruskega gledališča. Foto: Ljubljana Festival


Glasbo za predstavo je ustvarilo šest skladateljev, pri snovanju muzikala pa so sodelovali tudi najboljši ruski pesniki, koreografi in oblikovalci. Sodelujočih je ogromno. Samo za to, da predstava gladko teče, je treba več kot 60 ljudi, ki skrbijo za popolno uglašenost elementov, kot so gibanje igralcev, glasba, luč, video in različni posebni učinki, pri čemer pa niti dve izvedbi nista enaki. Vsaka se namreč nekoliko razlikuje od druge zaradi interaktivnosti ter različnih igralskih zasedb in improvizatorskih elementov. Po besedah režiserke predstave Sofie Streisand je v nasprotju s filmom gledališče zvrst, ki se dogaja tukaj in zdaj. Po svoji naravi potrebuje občinstvo, njegov neposredni odziv in energija, ki prihaja iz njega, pa sta vedno pomemben del predstave. Del dogajanja v Onjeginovem demonu zato poteka v avditoriju, tako blizu gledalcem, da se lahko dotaknejo igralcev, ki jih je režiserka opisala z besedami: »Pripeljali smo najboljšo zasedbo. Ivan Ožogin je mednarodna zvezda muzikala s hipnotično odrsko prezenco in karizmo. Anton Avdejev je eden najbolj presunljivih igralcev, kar jih poznam, njegov glas prodira v srce. Teona Dolnikova ima enkraten vokalni razpon in tehnično znanje, po katerih se lahko primerja s pevkami, kot sta Mariah Carey in Adele

Del dogajanja poteka tako blizu gledalcem, da se igralcev lahko celo dotaknejo. Foto: Ljubljana Festival
Del dogajanja poteka tako blizu gledalcem, da se igralcev lahko celo dotaknejo. Foto: Ljubljana Festival


Zasedba gledališča LDM Novaya Scena vas bo v Onjeginov svet popeljala s sanjsko kostumografijo in scenografijo ter številnimi vizualnimi učinki. Sodobni muzikal Onjeginov demon je namreč nov fenomen, ki združuje sodobno umetnost s tradicijo ruskega gledališča. Poseben pečat pusti 3D-videovsebina, ki daje kinematografsko razsežnost.



Muzikal bo na sporedu 19. in 20. avgusta ob 20.30 v Križankah. Za otroke, dijake in študente velja 40-odstotni popust za nakup vstopnic. Več na ljubljanafestival.si, vstopnice pri blagajni Križank, na prodajnih mestih Eventim in Petrolu.