Patetico s koncertom za dehidrirana srca

Zvečer bo slavnostni koncert v ljubljanskem SiTi teatru ob izidu novega albuma Vse je v redu z mojo dušo.

Objavljeno
22. oktober 2015 10.45
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Spomladi je pri založbi Celinka izšel drugi, res zelo dolgo in nestrpno pričakovan, album zasedbe Patetico  Vse je v redu z mojo dušo. Izkazalo se je, ne le da je vse v redu z dušami članov zasedbe in idejnega vodje, temveč da se odlično počutijo. In to vrlo počutje so prenesli v enajst novih, tokrat avtorskih skladb. Predstavili jih bodo zvečer na slavnostnem koncertu v ljubljanskem SiTi teatru ob 20. uri v okviru cikla SiTi za dobro musko.

Zasedba Patetico je pred desetletjem navdušila z lastno mešanico popa, začinjenega z jazzom. Sprva so izdali bolj po domače narejen prvenec, ki je hitro postal eden najpogosteje kopiranih albumov pri nas. Dve leti kasneje so leta 2006 izdali uradni prvenec z naslovom Patetico pri založbi Sanje. Zasedba v postavi Nika Perunović (vokal), Ciril Sem (bobni), Dejan Berden (klavir) in Matjaž Krivec (kontrabas) ter idejni pobudnik in avtor besedil Rok Vilčnik - rokgre so zasadili nekaj, kar se je kasneje razraslo v pravcati val, ki se mu pravi − nova slovenska popevka. Poleg zasedbe Patetico sta to še vzorčni zasedbi Papir in Pliš ter še kakšna. Na prvencu so bile melodije priredbe zimzelenčkov, katerim je besedila spateticoziral siva eminenca zasedbe.

Po dolgem in res temeljitem premoru, ki je bil že bliže razpadu zasedbe, pa so slovensko občinstvo spomladi razveselili z duhovitim glasbenim izdelkom Vse je v redu z mojo dušo, s katere se je pesem Predsednik je zadet neusmiljeno zavrtala v vsaka ušesa, ki so jo slišala. Premor je prinesel poleg spremembe v povsem avtorske vode, še spremebo na kontrabasu, saj ga zdaj brenka Tadej Kampl.

Novi album nedvomno sporoča, da so Patetico zelo v redu, pesmi pa so nadgradnja prvenca. Gotovo so tudi pridobili na samozavesti in se potrudili ponuditi celovit avtorski izdelek, za katerega je Vilčnik napisal paleto pesmi o naših vsakdanjih temah − od ljubezeni, potrošništva do večne in neuničljive politike. To je eden najboljših domačih glasbenih izdelkov letos in spada med prvih pet po duhovitosti.