Perpetuum Jazzile – Trikrat razprodani

Perpetuum Jazzile bodo na treh razprodanih koncertih 5., 6. in 7. novembra v Cankarjevem domu predstavili nov dvojni album Both Sides.

Objavljeno
04. november 2016 16.53
Perpetuum Jazzile
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Perpetuum Jazzile so izdali svoj novi studijski izdelek Both Sides, ki je konceptualne narave, izšel pa je na dveh albumih. Na njih je dvakrat po 12 skladb, večino tega novega programa pa bodo predstavili na tradicionalni vokalni ekstazi, na koncertih 5., 6. in 7. novembra v ljubljanskem Cankarjevem domu. Več o tem so nam povedali Samo Vovk, glasbeni producent in aranžer, Nastja Vodenik, koreografinja, članica umetniškega tima in druga sopranka, ter Boštjan Usenik, menedžer in drugi tenor.

Trije tradicionalni jesenski koncerti v Cankarjevem domu so že razprodani. To pri Perpetuum Jazzile komentirajo z besedami, da je to noro ter obljubljajo krasne koncerte, katerih se zelo veselijo.

Zasedba je nedavno izdala dvojni album Both Sides, ki je res veličasten glasbeni izdelek z dvakrat 12 skladbami. Očitno so pri zasedbi začutili, da je prišel čas za nekaj posebnega. Kot je povedal Boštjan Usenik, so v album res vložili veliko truda, vse skupaj je trajalo sedem mesecev, od tega je bilo 44 snemalnih dni. »Veseli smo, da se je s tako veličastnim izdelkom poplačal trud pevcev in studijske in produkcijske ekipe. Rezultat je presegel naša začetna pričakovanja.«

Bistvena sprememba v načinu dela in priprav na nov album ter njegovo snemanje pa je bila v tem, da so letos imeli jasen koncept kaj hočejo. Kot je pojasnil Samo Vovk, »smo na prejšnjih albumih nanje dali pesmi, ki smo jih imeli v repertoarju. Sedaj pa je vsaka skladba z razlogom na albumu. Za razliko od prejšnjih let je tudi veliko več ljudi sodelovalo v celem procesu in je bilo res pravo timsko delo. Zato tudi vsakemu več pomeni, kakšen bo končni izdelek in smo se tudi zato potrudili, da naredimo najboljše kot znamo.«

Album vsebinsko sledi besedilu skladbi Both Sides Now Joni Mitchell, naslednji teden pa bodo njej osebno tudi poslali ta album, saj bo njihov ameriški sodelavec odpotoval v Los Angeles, kjer se bo srečal z njenim odvetnikom, da ji preda album. »Upajmo, da ji bo všeč. Če bo pa še kakšen odziv, pa toliko bolje,« dodaja Usenik. »Pred tremi leti smo vprašali pevce in pevke, ko smo nabirali predloge za repertoar, se ja med predlogi pojavila tudi ta skladba. Takoj sem že slišal, kako bi ta skladba zvenela v naši različici. Ker je skladba tehtnejše narave, smo jo verjetno tudi zato izbrali za naslov albuma,« je povedal Vovk. Sicer pa sta na album uvrščeni kar dve različici te pesmi, s solo vložkom Ane Marčun in Barbare Lipovšek. Je pa tudi res, da jo v poslovenjeni različici poje tudi Neca Falk, ki se na tem albumu pojavi tudi kot solistka v legendarni mačji himni Maček Muri. »V intervjuju sem prebral, da je pesem Both Sides Now, ki jo Joni Mitchell osebno še vedno rada sliši, medtem, ko ji do drugih njenih pesmi ni mar,« je dodal Usenik. Sedaj je Mitchellova predvsem še slikarka.

Tako kot vsaka glasbena zasedba, tudi a capella zasedbe začnejo s priredbami, potem pa slej ko prej začutijo potrebo, da izvedejo tudi kakšno avtorsko skladbo, napisano samo zanje. »Res se kmalu pojavi želja narediti nekaj svojega, čeprav so že a capella aranžmaji zelo avtorsko delo. Ne vem, če se bo kdaj nabralo dovolj skladb, da bi posneli cel avtorski album. Tako se tudi oblikuje značaj zasedbe. To se lahko počne tudi skozi priredbe, vendar pa je pri avtorskih skladbah to bolj ponotranjeno«, pravi Vovk.

Na novem albumu so Perpetuum Jazzile sodelovali z vse bolj prodornim in hudomušnim avtorjem novejših slovenskih popevk, Markom Gregoričem, članom zasedb Pliš in Bossa de novo. Predsednik Pepretuum Jazille Jan Trost je stopil z njim v stik in sta se v šali pogovarjala, kaj če bi napisal skladbo za njihovo vokalno skupino. Napisal je pesem in jim poslal demo posnetek, ki je zvenel zanimivo, saj je bil posnet globoko po polnoči. »Melodija je bila dobra, koncept odličen, nek spopad za izbrankino srce z elementi muzikala in jazzom v ozadju. Tako smo nato posneli njegovo Ona bo moja,« je pojasnil Samo Vovk. Druga avtorska skladba pa je Vocal Ecstasy, ki jo je po notranjem navdihu napisal vokalni tolkalist zasedbe in slikar, ki je prispeval podobe ovitkov novega albuma, Sašo Vrabič.

Gotovo je pri 50-članski zasedbi ravno toliko glasbenih okusov. Zato smo sogovornike vprašali, kako je nastal izbor pesmi za nov album, načrtno, naključno, demokratično, avtokratično, kaotično. Nastja Vodenik je povedala, da »na različne načine izbiramo skladbe za repertoar. Največkrat je to demokratično. Pevci dajo predloge in se skladba izbere iz predlogov, po dveh, treh krogih glasovanj. Tako je večina zadovoljna z izborom. Tokrat je na albumu precej skladb iz Disneyjevih filmov, zaradi posebnega projekta, ki smo ga imeli z zabaviščnim parkom Disneyland pri Parizu lani decembra. Vedno pa je precejšen del repertoarja v slovenščini, pa ne le zaradi našega občinstva, predvsem zaradi tujega, ki rado sliši pesmi v slovenskem jeziku. Naši največji oboževalci v tujini pravijo, da so ji najbolj všeč slovenske pesmi.« Sicer pa se Perpetuum Jazzile vedno trudijo oblikovati čimbolj stilsko in jezikovno raznolik program.

Album Both Sides je kot za nalašč za nadaljevanje mednarodnega preboja. Zato imajo velike načrte, in sicer načrtujejo z belgijskimi in francoskimi producenti projekt, ki bo povsem nova oblika šova, kjer bodo združili tako vokalno glasbo, nastop na odru in film. Piše se scenarij za predstavo, ki bo trajal uro in pol za sezono 20018/19, producenti pa sedaj zbirajo investitorje. Predstava je namenjena za zelo velike odre za dvorane od dva do pet tisoč ljudi, predvsem v frankofonskih državah, ker imajo njihovi producenti tam že utečene stike in posle.

»To je ogromen projekt, za katerega bodo vsa glasba in aranžmaji napisani na novo. To nastaja na pobudo francosko govorečega Belgijca. Tudi producent in promotor tega projekta je promotor, ki deluje na francosko govorečih trgih. Je producent Celine Dion in producira po tisoč koncertov na leto. S tem projektom bomo vstopili v najvišjo ligo glasbeno-zabaviščne industrije,« je še pojasnil Usenik. Med bližnjimi projektih pa načrtujejo večjo turnejo po Franciji s sedanjim programom, da bodo začeli z umeščanjem blagovne znamke Perpetuum Jazzile na tem trgu. Takoj po koncertih v Cankarjevem domu pa bodo odleteli v Moskvo na zasebni koncert, na katerem bo med občinstvom tudi ruski državni vrh, mogoče tudi Vladimir Putin. Takih bolj protokolarnih nastopov pa tudi za podjetja so vajeni, na porokah in pogrebih pa ne bodo nastopali, so se že pred časom odločili.

V goste so letos povabili nemško zasedbo OnAir, ki obstaja pet let in jo nemška a capella javnost že uvršča v sam vrh. So izjemno dobri vokalisti in imajo privlačne priredbe. To bo spet svež veter mladih glasov, in priložnost a capella pevcem, ki jih med občinstvom nikoli ne manjka, da slišijo nekaj novega.

Za konec pa smo postavili še provokativno vprašanje, ali si upajo imeti koncert ne da bi zapeli slovito različico pesmi Africa. Na kar so se sogovorniki le namuznili.