Poklon glasbi skupine Paraf

Valter Kocijančić bo z zasedbo nastopil v klubu Gromka

Objavljeno
22. februar 2019 10.00
Posodobljeno
22. februar 2019 10.19
Zasedba Valter igra Parafe.
Foto: arhiv organizatorja
Reška punk skupina Paraf je imela enega od svojih domicilov tudi v Ljubljani, s številnim občinstvom. To bo spet prišlo na plan, kajti zvečer bo ob 21. uri v klubu Gromka na Metelkovi v Ljubljani nastopila zasedba z Reke Valter svira Parafe. Ob štiridesetletnici punka na Reki so oživili eno kultnih skupin jugoslovanskega novega vala. Valter Kocijančić, član legendarnih Parafov, je zbral glasbenike z reške glasbene scene in obudil glasbo te zasedbe.

Parafi so pomembno vplivali na glasbeno dogajanje v nekdanji Jugoslaviji. Konec sedemdesetih in v prvi polovici osemdesetih let so pomenili prelomnico v pojmovanju in izvajanju popularne glasbe ter njene vloge v družbi. Bili so ena prvih punk skupin zunaj Velike Britanije, poleg ljubljanskih Pankrtov so v koraku sledili globalnemu glasbenemu prevratu, ki so ga iz Britanije narekovali Sex Pistols, The Clash, The Damned in drugi. Posebno velik je bil njihov vpliv na pojav reške rock scene. Parafi so
Legende!
bili ključni dejavnik punkovske in novovalovske eksplozije. Reka je tako postala en vogal punkovskega trikotnika, ki je povezoval še Zagreb in Ljubljano. Narekovali so razvoj močne mladinske kulture v tem obmorskem mestu, saj so se z njimi pojavili še fotografi, oblikovalci, modni oblikovalci, novinarji, stripovski mojstri ter nove glasbene zasedbe. Parafi so očarali v obeh postavah, v zgodnji punkovski in kasnejši novovalovski.