Poslovil se je Barrie Masters  

Vodja in pevec skupine Eddie and the Hot Rods je umrl star 63 let.  

Objavljeno
04. oktober 2019 10.30
Posodobljeno
04. oktober 2019 10.46
Barrie Masters Foto Arhiv Založbe
Morebiti nekoliko krivično spregledani, pa vendarle eden od zvočnih revolucionarjev sodobne popularne glasbe, pevec britanske rock skupine Eddie and the Hot Rods Barrie Masters je umrl pri 63 letih. Bil je ustanovni član te zasedbe, ki je nastala leta 1975 v mestu Canvey Island, ki je bilo zatočišče britanskega pub rocka. Ta glasbena zvrst je bila britanski prispevek k ustvarjanju zvočnega okolja, v katerem je nastal punk.

image
Eddie and the Hot Rods Foto Arhiv Založbe

 
Leto dni pozneje je bila skupina­ Sex Pistols predskupina na prvem nastopu zasedbe Eddie and the Hot Rods v Londonu. Pistolsi so Rodsom razbili opremo, Masters pa je oklofutal Johnnyja Rottna ter mu povedal, da se to nikoli ne naredi z opremo druge skupine. To je bilo tudi leto njihovega vzpona, saj sta bila tako singel kot album Teenage Depression zelo uspešna. Nad tovrstnim zvokom so jih navdušili domačini s Canvey Islanda Dr. Feelgood, nesporni kralji pub rocka. Zadnje tako kot Eddie and the Hot Rods obravnavajo kot pripravljavce punk scene. Lani je Masters v intervjuju povedal, da ga je vedno jezilo, da so jih imeli za začetnike punka.
 
»Ko smo odšli nastopat v Združene države Amerike, kjer so zasedbe, kot je Blondie, imeli za punk rock, me to ni več tako motilo.« Člani skupine Eddie and the Hot Rods so se prvič razšli leta 1981 ter nato še nekajkrat. Zadnjič so nastopili aprila, ko je Masters, ki je bil ves čas edini stalni član zasedbe, napovedal, da zasedba ne bo več nastopala v živo.