Poslovil se je čudežni deček bluesa

Legenda bluesa je nenadoma odšel, star 55 let.
Fotografija: Lucky Peterson je bil uspešen glasbenik, vedno na turnejah. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Lucky Peterson je bil uspešen glasbenik, vedno na turnejah. FOTO: AFP

Poslovil se je mojster šeststrunske kitare in organist ter priznani bluesovski pevec Lucky Peterson, star je bil le 55 let. Njegova družina je po facebooku sporočila, da je pred dnevi hudo zbolel in v bolnišnici v Dallasu umrl. Vzroka smrti za zdaj še niso razkrili.

Lahko bi se reklo, da je imel modro kri – blues mu je tako rekoč tekel po žilah. V rojstnem Buffalu je imel njegov oče bluesovski klub, v katerem so bile legende, kot sta Muddy Waters in Buddy Guy, redne gostje. Od malih nog je Lucky (s pravim imenom Judge Kenneth Peterson) igral na orgle in pri komaj petih letih že izdal prvenec Our Future pod mentorstvom Willieja Dixona. Kot čudežni deček se je pojavljal v televizijskih oddajah in šovih talentov.



V karieri je posnel 32 albumov in sodeloval s številnimi drugimi glasbeniki, B. B. Kingom, Wyntonom Marsalisom ter z Etto James in Mavis Staples. V blues pa je rad vmešal soul, R&B, gospel in rock'n'roll.

Nenehno je bil na turnejah in življenje na poti je bilo zanj izziv, ki ga je premagoval z drogami, dokler ga ni iz primeža omame rešila žena Tamara, tudi pevka, s katero sta odtlej redno skupaj nastopala.

Tudi pri nas se je ustavil večkrat. Večina poslušalcev, ga je bržkone prvič spoznala v oddaji Torkovi popoldnevi na Valu 202, kjer je skladbe z albuma I'm ready leta 1992  vrtel Brane Rončel. V živo pa je prvič pri nas nastopil v sklopu 37. Jazz festivala Ljubljana leta 1996 in se na Rončelovo povabilo kmalu vrnil še v oddajo Izza odra, kjer je zaigral ob Ricu McFarlandu na kitari, Reggieju Oliverju na saksofonu, Charlesu Davisu na basu in Alphonsu Lavellu Jonesu na bobnih. Zadnjič je pri nas igral leta 2012, a tedaj kar dvakrat v letu; na Lentu in postojnskem festivalu bluesa.

Lucky Peterson, ameriški blues glasbenik na Blues festivalu Postojnska jama leta 2012. FOTO: Jure Matoz
Lucky Peterson, ameriški blues glasbenik na Blues festivalu Postojnska jama leta 2012. FOTO: Jure Matoz


Lani oktobra je ob petdesetletnici svojega glasbenega ustvarjanja izdal svoj zadnji album z naslovom 50 – Just Warming Up! (50 – šele ogrevam se!). »Sprašujete me, kje se vidim v prihodnjih petdesetih letih? Še vedno se vidim tu, kako igram blues,« je povedal tedaj.

Komentarji: