Umrla je Irena Povše

Zagnana organizatorka koncertov je zadnjih pet let živela na Kubi.
Fotografija: Irena Povše je bila glasbena promotorka. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Irena Povše je bila glasbena promotorka. FOTO: Osebni arhiv

V torek, 24. marca, je na svojem domu v Casablanci v Havani na Kubi umrla Irena Povše, uveljavljena in priljubljena organizatorka koncertov ter glasbena aktivistka. Z organizacijo koncertov je začela v letu 1987. Najprej je delovala v okviru ljubljanskega Hard Core Kolektiva, pozneje se je preimenovala v HC Buba in kasneje od leta 1989 začela delovati v okviru Škuca. Do leta 2018 je vodila glasbeno sekcijo Buba Booking & Promotion pri društvu Škuc. Sodelovala je z večino slovenskih klubov in pustila je močan pečat na slovenski in tuji alternativni koncertni sceni. Zadnjih pet let pa je živela na Kubi, kjer bo tudi ostala, saj bodo njen pepel raztrosili po Karibskem morju.

S Škuca pa so sporočili, da je »bila je izjemna promotorka, ki je z navdušenjem skrbela za promocijo mednarodnih in slovenskih bendov in prav z enako mero navdušenja skrbela za razvoj ljubljanske klubske koncertne scene. Nikoli ne bomo pozabili njene ljubezni do svojega občinstva, ki mu je predstavila širok žanrski razpon skupin, ter hkrati skrbela za povezovanje slovenskih glasbenih ustvarjalcev z mednarodno uveljavljenimi skupinami.

Kolektiv ter članice in člani društva se ji iskreno zahvaljujemo za njen brezkompromisni angažma in zavezanost njeni viziji razvoja sekcije Buba, ki je zaznamovala ŠKUC in ljubljansko glasbeno podobo.

Buba močno te bomo pogrešali!«

Andrej Sevšek, organizator koncertov, je pri tem dejal: »Brez Irene ne bi bilo mene. Lomila je led na domači koncertni, predvsem klubski sceni. Vse, kar nas je navduševalo v glasbi, smo po njeni zaslugi videli tudi na odru.«

Sašo Benko, kitarist in član razširjene ekipe Bube: »Trenutno težko zbiram misli v neko celoto. Ne najdem besed, ki bi lahko dovolj dobro izpostavile pomembnost Bube (Irene) za neodvisno glasbo pri nas. Ireni je bilo res mar - za glasbo, za glasbene izvajalce in ljudi. S svojimi koncerti je neprecenljivo obogatila slovenski koncertni prostor in pomagala izoblikovati glasbeni okus marsikateremu glasbeniku. Neskončno sem hvaležen za vse koncerte in čase, ki sva jih preživela skupaj.«




Kolegici Jerneji Grmadnik je v intervjuju za Delo leta 2014 med drugim pojasnila, kako se je začelo njeno delovanje v agenciji Buba sredi 80. let prejšnjega stoletja:

»Vsak je imel svoje razloge, da se je vključeval v subkulturno dogajanje 80. let, zame je bila glasba najpomembnejša. Začeli smo kot skupina prijateljev, povezani v HardCore Kolektiv. Družili smo se na podlagi glasbenih preferenc in se organizirali tako, da smo začeli pripravljati koncerte, razstave, fanzine ipd. Konec 80. let se je Kolektiv ločil na Stripcore in HC Bubo, ker pa že dolgo nismo več omejeni na hard core žanr, je kasneje odpadla kratica HC.

Akterje HC gibanja je povezala glasbena revija MaximumRocknRoll iz San Francisca, prek katere sem, ko sem nekaj časa živela v ZDA, spoznala Dolfa Hermannstadterja iz Nemčije. On je bil eden prvih evropskih agentov tovrstnega žanra (aktiven je še zdaj), povabil me je k organizaciji koncertov, ki jih je pripravljal, in s Kolektivom smo takrat v Ljubljani gostili imena, kot so Fugazi, No Means No, Scream. Pri zadnjih je npr. igral tudi takrat 16-letni Dave Grohl, bobnar Nirvane. Starejši člani benda so morali podpisati zanj, da je sploh lahko pripotoval v Ljubljano, saj je bil še mladoleten. Danes, po letih navezovanja stikov z agenti po svetu, ima Buba razvejeno mrežo kontaktov.«

Komentarji: