Pristali na strehi namesto v puščavi (FOTO in VIDEO)

Danes mineva petdeset let od zadnjega koncerta The Beatles na strehi v Londonu.
Fotografija: Znamenita četverica iz Liverpoola je razpadla leta 1970. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Znamenita četverica iz Liverpoola je razpadla leta 1970. FOTO: Reuters

Kako čas hitro beži, dokazuje tudi petdeseta obletnica znamenitega koncerta The Beatles na strehi v Londonu. Koncert je šel v zgodovino kot zadnji nastop morda največje glasbene skupine vseh časov.

Koncert na strehi. FOTO: Wikipedia
Koncert na strehi. FOTO: Wikipedia
Bili so največji, toda precej nenavadno so stopili na londonsko streho 30. januarja 1969 sredi hladnega popoldneva. Prvotna ideja je bila, da izberejo še bolj poseben prostor. Tako so razmišljali o koncertu sredi Sahare, v rimskem amfiteatru v Tuniziji ali na povsem novi ogromni ladji Kraljica Elizabeta. Iskali so namreč nekaj nenavadnega za vrhunec njihovega dokumentarnega filma o zadnjem albumu Let it be.

Da bodo zaigrali na strehi multimedijske korporacije Apple Corps (zasebna založba The Beatles), so se dogovorili nekaj dni pred koncertom. Ni sicer povsem znano, kdo se je tega prvi domislil. Po nekaterih pričanjih, naj bi koncert na strehi predlagal John Lennon, po drugi verziji naj bi se vsega spomnil snemalni inženir Glyn Johns. »Imeli smo predvsem idejo, da zaigramo v živo. Preučevali smo več možnosti, od amfiteatra v Tuniziji do Sahare, toda imeli bi preveč dela s selitvijo opreme. Na koncu smo se odločili, da gremo kar na našo streho,« se je pred leti spominjal bobnar Ringo Starr.



Ampak to nikakor ne pomeni, da sredi zime na londonski strehi ni bilo težav. Največ dela so imeli inženirji, saj so morali napeljati kable vse od studia v pritličju do strehe nad petim nadstropjem. Da bi zakrili zvok vetra, je inženir Alan Parson (kasneje je sodeloval s Pink Floyd) odšel v najbližjo trgovino in kupil ženske nogavice. »Vstopil sem v veleblagovnico in rekel: 'Potrebujem tri pare ženskih najlonskih nogavic. Velikost ni pomembna.'« je opisoval v enem od intervjujev. »V trgovini so verjetno mislili, da sem bančni ropar ali da se preoblačim v žensko.«

Ringo Starr in Paul McCartney sta edina preostala živeča člana The Beatles. FOTO: Reuters
Ringo Starr in Paul McCartney sta edina preostala živeča člana The Beatles. FOTO: Reuters


Slabo vreme je povzročilo še nekaj težav. Zaradi megle niso mogli snemati s helikopterjem, kaj lahko pa bi odpovedali celoten nastop, saj je bila velika možnost dežja. John Lennon se je nenehno pritoževal, da zaradi mraza ne more igrati kitare, a še bolj bi ga zeblo, če mu žena Yoko Ono ne bi posodila krznenega plašča. Podobno je ravnal Ringo Starr, saj je nosil ženin rdeč dežni plašč.



V 42 minutah so The Beatles zaigrali devetkrat, toda pesmi je bilo zgolj pet. Pesem Get back so zaigrali trikrat, Don't let me down in I’ve got a feeling po dvakrat, po enkrat pa pesmi One after 909 in Dig a pony. Prepevali niso sami, kajti zraven je bil še »peti Beatle« Billy Preston. Znameniti ameriški klaviaturist je pred tem že nekaj časa vadil z The Beatles, po eni od teorij pa naj bi ga na zadnji koncert povabili, da bi s svojim talentom in entuziazmom še dodatno spodbudil preostalo četverico. Lennon je celo predlagal, da bi Preston postal uradni član skupine, vendar je Paul McCartney temu nasprotoval, češ da imajo že s štirimi člani dovolj težav. Kljub temu je Preston podpisan pod pesem Get back.



Koncert na strehi. FOTO: Wikipedia
Koncert na strehi. FOTO: Wikipedia
Koncert je presenetil vse mimoidoče in policiste. Najboljši pogled na koncert bi lahko imeli ravno možje postave, če bi šli na streho policijske postaje na drugi strani ceste. Obstaja sicer več zgodb, kako so policisti predčasno prekinili koncert, vendar naj bi v resnici imeli precej razumevanja. Tako so v določenem trenutku napovedali, da bodo pustili še deset minut igranja, preden so dejansko ugasnili zvočnike.




Kasneje je bilo več namigovanj o prihodnosti skupine. Neuradno so se razšli konec istega leta, uradno pa so končali zgodbo aprila 1970, mesec dni pred objavo plošče Let it be.

In kaj je danes s stavbo, kjer so Beatli zadnjič prepevali? Korporacija Apple Corps je pritličje z glasbenim studiom prodala leta 1976, kasneje pa se je izmenjalo več lastnikov. Prostore je leta 2012 kupila blagovna znamka Abercrombie & Fitch, sedaj pa je v pritličju trgovina z otroškimi oblačili.

Komentarji: