Raiven predstavlja novo glasbo

Kmalu po nastopu na Emi je izdala nov EP REM.
 
Fotografija: Raiven tokrat bolj elektronska.
Foto: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Raiven tokrat bolj elektronska. Foto: Mavric Pivk

Novo glasbo bo Raiven predstavila jutri, v četrtek, 21. marca, ob 20. uri v ljubljanskem SiTi teatru. Ob spremljavi didžejke ter violinista Luke Beljana in violončelista Žana Beljana. Na novem izdelku so pesmi Širni ocean, Kralj Babilona, 13, Ledenik in Kaos. Z Raiven smo se pred koncertom pogovarjali o Emi in novih pesmih.
 

Kmalu po Emi ste izdali EP REM, ki je poudarjeno elektronsko obarvan. Je to korak naprej od prvenca? 


Je zagotovo korak bliže meni, saj sem se na prvencu še močno iskala. Sedaj se sicer še vedno iščem, vendar sem bila veliko bolj vpletena v samo produkcijo. REM je nastal v krajšem času, kot je nastajal album Magenta, ki smo ga delali singel po singel. Zato verjetno tudi ni deloval kot celota. Sedaj je bilo precej bolje, ker smo se snemanja lotili v krajšem času. Če narediš v pol leta EP ali album ima celota zagotovo več zgodbe, kot pa če to vlečeš zelo dolgo časa.
 

Projekt REM prinaša pet novih pesmi, med katerimi je tudi Kaos, za katero ste se odločili, da boste z njo sodelovali na Emi. Zakaj med novimi pesmi ravno ta? Meni so druge bolj všeč.


(Smeh) Vedela sem, da ta skladba lahko stoji, le če je zraven neka vizualna podoba, poseben odrski nastop. Pesmi Kaos ne moreš le poslušati, moraš jo gledati, da dobi nek smisel. Potrebovala sem posebno pesem z Emo in sem se odločili za to.
 

Letošnja Ema je bila zelo odmevna, kot je zdaj skoraj že vsaka. Žal je tudi tokrat na družabnih medijih deževalo neprimernih komentarjev v vse smeri. Gotovo vas taki komentarji prizadenejo? Nastopajoči na Emi morate imeti debelo kožo, mar ne?


Letos sem ob vsem dogajanju na in ob Emi dobila res debelo kožo. Ko bereš te komentarje, moraš dejansko med sebe in te zapise postaviti zid, sicer lahko kar končaš svojo glasbeno kariero. Ravno zaradi tega mi je klasika, ki jo študiram, toliko bolj všeč, ker na tem področju ni veliko nekompetentnih ljudi, ki bi dajali svoje mnenje.
 

Glede na to, da na slovenskih televizijah ni niti ene glasbene oddaje, kjer bi lahko domači glasbeniki spregovorili in predstavili svoje delo, ste mnogi prisiljeni sodelovati v zelo različnih zabavnih oddajah, kjer je glasba le okras, le mašilo.


Žal je to res. V bistvu mladi nimamo veliko možnosti, da širši javnosti predstavimo svoje delovanje. Zato moramo sodelovati na nekih takih dogodkih. Takoj ko sem se prijavila na letošnjo Emo, sem povedala na glas, da sem to naredil, da bim čim bolj promovirala svoj novi EP. To je bil moj glavni cilj in upam, da sem priložnost izkoristila optimalno.

Raiven bo nekaj časa pustilla Emo pri miru.<br />
Foto: Mavric Pivk
Raiven bo nekaj časa pustilla Emo pri miru.
Foto: Mavric Pivk

 

Nekateri glasbeniki se nato pojavljajo le še v bolj ali manj čudnih televizijskih oddajah, vendar je živ nastop pred občinstvom tisto kar nekaj velja. Tam glasbeniki in glasbenice pokažete iz kakšnega testa ste.


Ema je za mojo glasbo edini televizijski oder, kjer lahko naredim še nekaj na vizualni plati. Zagotovo pa nekaj časa, ne bom šla več na Emo. Res ni nobene potrebe, da bi vsi zraven Raiven takoj napisali tudi Ema, čeprav bo sicer nekaj časa še tako. Navsezadnje sem bila tam le trikrat, za razliko od nekaterih drugih.
 

EP ste snemali v znamenitem studiu Metropolis, v stari londonski elektrarni, kjer je nastal album Back to Black Amy Winehouse, kjer so snemali tudi Lady Gaga, Adele, Rihanna, Queen, U2. Ste se dobro počutili na snemanju?


Meni je bilo super. Imam to srečo, da imam zelo mlado ekipo sodelavcev, saj je najstarejši star 24 let. Na snemanju sem se počutila zelo dobro.
 

Kako ste se pa našli?


Po prvi Emi mi je pisala tekstopiska July Jones, ki sedaj v živi v Londonu, prej pa je živela v Združenih državah Amerike. To je bilo leta 2016, vendar sva se šele kasneje resno povezali. Skupaj sva delali tako besedila kot glasbo, sodelovala sta pa še dva producenta.
 

Novo glasbo ste napovedali s singlom Nisem kriva, ki je odmev na reggaeton, vendar te pesmi niste uvrstili na EP REM.


S to skladbo sem poskusila nekaj drugačnega, ni pa se mi zdelo, da sodi v družbo teh novih pesmi.
 

Tudi ekipa je bila mednarodna. Kako je delati z njimi?


Čeprav so zelo mladi, so zelo profesionalni, kolikor so pač lahko pri teh letih. Meni se zdi, da se tudi v glasbi pozna, da jo je delala ekipa iste generacije, za razliko od prejšnje ekipe, kjer so bili vsi deset let starejši od mene. Tam sem vedno bila jaz tista »ta mala« in nisem toliko sodelovala pri nastajanju celote, kot sedaj. To se pozna. Veliko lažje mi je delati z nekom, ki je iz moje generacije.
 

Nastopili boste v SiTi Teatru z didžejko in godalno spremljavo. Vas kdaj zamika, da bi na svoj pop koncert pripeljali še harfo?


Na prejšnjem koncertu v SiTi teatru sem jo imela na odru. Tudi, ko nastopam na kakšnih dogodkih, imam s sabo vedno harfo, ker so to običajno bolj akustični nastopi. Če bi imela več časa za ta EP, vendar sem ga želela izdati takoj po Emi, bi v kakšno pesem vključila tudi harfo. Tako pa ni bilo časa in nisem hotela nek polovični izdelek.



Komentarji: