Razstava na (nočnih) frekvencah

Irena Pivka in Brane Zorman predstavljata razstavo zvočnih in radijskih del pod skupnim naslovom radioCona:ZimaFM.

Objavljeno
17. februar 2015 12.23
press*Zorman
J. Š. A., kultura
J. Š. A., kultura

Ali ste vedeli, da lahko razstavo pripravite tudi na radijskih frekvencah? Irena Pivka in Brane Zorman se že dolgo vrsto let ukvarjata z radijskimi frekvencami in njihovo uporabo. V teh dneh, ali bolje nočeh, predstavljata razstavo zvočnih in radijskih del pod skupnim naslovom radioCona:ZimaFM, in sicer na frekvenci FM 88,8 MHz. Predvajajo vsako noč do 19. februarja, od približno 19.09 dalje.

Sodeluje veliko umetnikov, tako tujih kot domačih, kuratorji pa so: Jeff Kolar, Brane Zorman, Jasmina Založnik in Irena Pivka. RadioCona se bo torej pet dni zapored vklopila natančno ob času, ko nastopi noč. To je čas, ko v atmosferi ni več sipne sončne svetlobe, ko je sonce 18 stopinj ali več pod obzorjem. Organizirali pa so tudi Poslušalnico – v Pritličju, na Mestnem trgu 2 v Ljubljani.

Petdnevno oddajanje radioCona:ZimaFM nadaljuje in nadgrajuje izpostavljene parametre radioCone, pri čemer poudarja dimenzijo nočnega radijskega oddajanja. Poigrava se z idejo izostrenega sprejemanja, ki je mogoče le še z odmikom od dnevnega ritma, zaznamovanega z večfunkcionalno vpetostjo. Zima, povezana s tišino in mirovanjem, oblikuje krovno programsko shemo, a jo hkrati lomi in vzpostavlja na različnih ravneh.

Kuratorji so se z izborom sodelujočih dotaknili številnih plasti, ki jih koncept zime metaforično proizvaja. V življenjskih pogojih, ki niso vezani na letne cikle in niso podrejeni njihovemu ritmu, se spokojnost v grobem ohranja le v tistem delu dneva, ko se dan prevesi v noč. Nekoč so si ljudje ob ognju pripovedovali zgodbe. Zdaj vabijo, da se z njimi potopite v svet zvoka. Zvok ima moč, da sproži »čutila, ki obudijo spomin na neki drug čas in prostor«.