Rokenrol, nevarna služba

Da, tudi njih se spominjamo. Njih, ki so padli za rokenrol. Njih, katerih smrt nas je šokirala.

Objavljeno
29. oktober 2013 14.42
*nov*21_cobain bk.RGB
Alen Steržaj, Vikend
Alen Steržaj, Vikend

Da, tudi njih se spominjamo. Njih, ki so padli za rokenrol. Njih, katerih smrt nas je šokirala. Ker so odšli na vrhuncu slave – tako rekoč na poti na naslednji koncert. Ker so bile žrtve lastnega življenjskega sloga. Rokenrol je pač življenje na robu in skriva mnogo nevarnih pasti. Spomnili smo se različnih načinov legendarnih smrti.

Zloraba zdravil: Elvis Presley, Michael Jackson, Whitney Houston

(16. avgust 1977, star 42 let, 25. junij 2009, star 50 let, 11. februar 2012, stara 48 let)

Kralj rokenrola, kralj popa in kraljica soulpopa -za časa življenja niso imeli veliko skupnega, so pa vsi plačali davek na dolgoletno neuravnovešeno življenje, povezano z uspehi in neuspehi v karieri, na nezdravo življenje in odvisnost od pomirjeval, uspaval in drugih snovi. Elvis v domačem Memphisu, Jackson in Whitney v Los Angelesu: on doma med pripravami na turnejo This Is It, ona pa v hotelu na predvečer 54. podelitve grammyjev.

Strelski obračun: 2Pac Shakur in Notorious B.I.G.

(13. september 1996, star 25 let, 9. marec 1997, star 24 let)

Sredi 90. let se je v ZDA vnel spor med vzhodno in zahodno rapersko sceno. Medsebojna obtoževanja so sicer splošna značilnost tega žanra, a ko sta v strelskih obračunih umrla nosilca obeh strani, je bilo jasno, da rap niso le besede. 2Pac je padel v Las Vegasu, Notorious pol leta po tem v Los Angelesu. Prepričanje, da je šlo za maščevanje, ostaja, čeprav uradno ni bilo nikoli dokazano.

Prometna nesreča: Toše Proeski

(16. oktober 2007, star 26 let)

Rokenrol je lahko nevaren, tudi če se ne vdajaš drogam in alkoholu. Dovolj je trenutek nepazljivosti na cesti -v tem primeru je zakinkal Tošetov voznik na hrvaški avtocesti in prvo grlo Makedonije je ugasnilo le dva meseca po izidu albuma Igra bez granica.

Mamila: Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison

(18. september in 4. oktober 1970, 3. julij 1971, vsi stari 27 let)

Druga za drugo so odšle tri ikone hipijevske kulture, vse tri smrti so bile tako ali drugače povezane z odvisnostjo od drog. Njihova smrt je bila cena za dvig ozaveščenosti o nevarnosti drog med mladimi (glasbeniki).

Letalska nesreča: Buddy Holly

(3. februar 1959, star 22 let)

3. februar 1959 se je v zgodovino ameriške glasbe vpisal kot »dan, ko je umrla glasba«. Zvezdnik rokenrola Buddy Holly se je po koncertu v Iowi z Ritchijem Valensom in Big Bopperjem v snežnem metežu vkrcal na zasebno letalo, ki se je kmalu po vzletu zrušilo. Njegov basist sedeža ni dobil in je moral na avtobus. Buddy se je pred vzletom z njim pošalil: »Upam, da vam bo stari bus zmrznil!«, basist pa se je pošalil nazaj: »Upam, da bo staro letalo padlo dol!« Menda je še leta živel v travmah.

Samomor: Kurt Cobain

(5. april 1994, star 27 let)

Dolgoletne depresije in odvisnost od drog so »glasnika generacije X« tako rekoč na vrhuncu slave pripeljale do popolnega konca: odpihnil si je glavo, sam, doma v Seattlu.

Atentat: John Lennon

(8. december 1980, star 40 let)

Duševno moteni oboževalec Mark Chapman je svojega idola počakal pred stanovanjsko hišo Dakota v New Yorku, ga prosil za podpis in ga hladnokrvno ustrelil. Mož sedi še danes in njegovo prošnjo za izpustitev so že sedemkrat zavrnili.

Alkohol: Amy Winehouse

(23. julij 2011, stara 27 let)

Glede na kontroverzno življenje je bilo samo vprašanje časa, kdaj mu bo podlegla. Odvisnosti od drog se je sicer ozdravila, a jo je zamenjala za alkohol, kar jo je, ironično, pokopalo.

Alkohol je ubil tudi Johna Bonhama (Led Zeppelin) in Bona Scotta (AC/DC), oba leta 1980.

Aids: Freddie Mercury

(24. november 1991, star 45 let)

Leta 1991, deset let po prvi uradno diagnosticirani okužbi z aidsom, je glasbeni svet šokirala potrditev večletnih govoric, da je okužen tudi prvi frontman angleškega rocka. Ironično, zadnji spot, ki ga je posnel s Queen, je bil These Are The Days Of Our Lives, to je bilo spomladi, jesen pa je že preležal doma v Kensingtonu, kjer je tudi umrl.

Samomor (v čudnih okoliščinah): Michael Hutchence (INXS)

(22. november 1997, star 37 let)

Težave v družini in zloraba drog so avstralskega pevca pripeljale do še vedno ne povsem pojasnjenega samomora v sydneyjskem hotelu. Šlo naj bi za nesrečo pri bizarni avtoerotični igrici, saj nikoli ni kazal samomorilskih znakov, a njegov zadnji telefonski klic je bil precej zgovoren. Menedžerki je na tajnici pustil sporočilo: »Tu Michael. Dovolj imam.«

Težave z jetri: Lou Reed

(27. oktober 2013, 71 let)

Prav med nastajanjem tega prispevka nas je užalostil (bolj kakor šokiral) odhod ikone newyorške alternativne scene. Že na začetku svoje 50-letne kariere je s skupino Velvet Underground postavil temelje žanra, danes znanega kot alternativni rock. Tudi po odhodu iz benda je ostal v večni opoziciji -nikoli se ni podrejal komercialnim vzgibom in kljub temu imel nekaj radijskih uspešnic, kot so Walk On The Wild Side, Perfect Day in Sweet Jane. V Ljubljani smo ga nazadnje videli leta 2006.