Siddharta z gosti na koncertu leta

Sinoči se je zgodila prav posebna vez med občinstvom in nastopajočimi.

Objavljeno
07. december 2017 13.00
Posodobljeno
07. december 2017 13.00
Program:

Nastalo bo − Siddharta
Baroko − Siddharta
Do konca − Siddharta
Ledena − Koala Voice
Diamanti − Siddharta
Piknik − Patetico
Homo Carnula − MRFY & Tomaž & Boštjan
Dios − Siddharta
Indian Boy − Jardier
Spet otrok − Siddharta
Dolga pot domov − Neca Falk & Jani
Narava − Siddharta
Klinik − Murat
Platina − Matter
Rave − Siddharta
Strele v maju − Hamo & Tribute 2 Love & Tomi
T.H.O.R. − Gianni Poposki & Bojan Cvetrežnik
Phat Yuppie − Siddharta
My Dice − Elvis Jackson & Marko Hatlak & Tomi & Buco
Bonsai − Siddharta

dodatek
B Mashina − Siddharta & Bojan Cvetrežnik
Orion Lady − Siddharta
Samo edini − Siddharta

Kar tri ure in pol dolg »izštekan« koncert skupine Siddharta in številnih gostov v posebni decembrski oddaji Izštekani nacionalnega radia v ljubljanskem Kinu Šiška je bil večplasten presežek. Zato bi bilo pošteno do drugih slovenskih glasbenikov, da bi ta koncert izločili iz morebitnega glasovanja o domačem koncertu leta, ker je to bi dogodek brez primere.

Ena najpopularnejših pa tudi najbolj drznih domačih rockovskih skupin Siddharta (pevec in kitarist Tomi Meglič, kitarist Primož Benko, baskitarist Jani Hace, klaviaturist Tomaž Okroglič Rous in bobnar Boštjan Meglič) je sinoči že četrtič nastopila v glasbeni oddaji Izštekani Jureta Longyke. Dva od teh nastopov sta bila v okviru posebnih decembrskih oddaj pred občinstvom. Ko so ob dvajsetletnici oddaje pripravili prvo tovrstno javno oddajo v ljubljanskem Kinu Šiška, je to bil začetek posebnih in izjemnih nastopov, ki pa so več kot le to. So to skoki v neznano, kajti še posebej na teh decembrskih Izštekanih se dogajajo različna zvočna razkritja in atraktivne predelave ter nenavadna sodelovanja. Tako je bilo tudi sinoči, kar je ta koncert naredilo edinstven. Občinstvo je to pravzaprav pričakovalo in si je zato hitro zagotovilo vstopnice, drugi pa so lahko gledali neposreden prenos na internetni strani Vala 202. In gotovo so se mnogi od njih pridušali − prihodnje leto moram biti tam!

Desetletje po odmevnem drugem nastopu v oddaji Izštekani, ki je izšel na albumu Izštekani (2007), se je Siddharta izštekala in izvedla deset svojih skladb, nekateri gostje so njihove pesmi izvedli sami, drugi skupaj s člani Siddharte, vsaka interpretacija pa je bila drugačna. Za nekatere od izvedb gostov bi gotovo morali koga dolgo prepričevati, da poslušajo Siddhartino pesem. Skupina je zdaj na akustični turneji po Sloveniji z naslovom Dolga pot domov in sinočnji koncert je bil prav posebna ljubljanska postaja.

Res je bil privilegij prisluhniti izštekani Siddharti ob pomoči XXL tolkalista Martina Janežiča Bucota in atraktivnih gostov, ki so na prafkatorje razstavili Siddhartine pesmi in jih nato ponovno sestavili po svoje. Verjetno so bili pri tem še najbolj drzni Matter s Platino pa Murat, ki je z zankarjem izvrstno izvedel Klinika. Prav posebno sta zazveneli tudi pesmi Piknik v izvedbi članov zasedbe Patetico ter Dolga pot domov, ki jo je odpela Neca Falk ob Hacetovem basu.


Jure Longyka Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Mehko povezovanje koncerta, ki je bil seveda predvsem radijska oddaja avtorja Longyke, je dalo občinstvu bežen uvid v zakulisje glasbenega delovanja Siddharte s številnimi podobnostmi, ki niso motile in niso podirale dramaturgije nastopa. Končali so ga z veličastnim dodatkom, in sicer skladbami B Mashina, kjer se je skupini na odru pridružil še violinist Bojan Cvetrežnik, ki je violino zaigral tudi na izvirnem posnetku, ter umirjenima uspešnicama Orion Lady in Samo edini.

Izštekanih 10: Siddharta z gosti je bila že peta izdaja decembrske inventure pred občinstvom v okviru radijske oddaje Izštekani na Valu 202. Po praznovanju dvajsetletnice oddaje leta 2013 z naslovom Izštekanih 20, na katerem so sodelovali tudi godalci Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, med izvajalci pa je bila tudi Siddharta, se je koncert ustalil pod imenom Izštekanih 10. Leta 2014 so k sodelovanju pritegnili Big Band RTV Slovenija, leta 2015 člane Simfoničnega orkestra in lani izvajalce, zbrane v projektu Sounds of Slovenia. Vsako leto se je na ekskluzivnem triurnem koncertu na odru zvrstilo več deset glasbenikov, vse je predvajala tudi Televizija Slovenija, povezoval pa jih je avtor in voditelj oddaje Izštekani Jure Longyka.