»Smo pionirji festivalskega počitnikovanja «

Poletje na Sotočju Festivalsko dogajanje v Tolminu se bo končalo z novim festivalom Motörcity konec avgusta.

Objavljeno
08. marec 2017 14.29
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Tudi letos se obeta bogato­ ­poletno festivalsko dogajanje­ ob sotočju Soče in Tolminke­ v Tolminu, so povedali na predstavitvi­ programov festivalov ­Metaldays, Punk Rock Holiday, Overjam International­ Reggae Festival in novega­ ­Motörcity. Prvič bodo pripravili tudi festival Winter Days of Metal, ki bo čez dva tedna na drugi strani hriba, v Bohinjski Bistrici. Pogovarjali smo se z organizatorjem teh festivalov Bobanom Milunovićem.

Prevzeli ste organizacijo vseh večjih festivalov na Sotočju. Kako to?

Začeli smo z Metaldays in nato sodelovali pri postavitvi festivala Punk Rock Holidays. Tudi Metaldays ni nova zgodba, temveč nadaljevanje Metal Campa. Reggae festival Overjam letos prvič organiziramo mi, smo pa že prej skrbeli za celotno logistiko festivala. Z lastnikom festivala smo se lani dogovorili, da ga bomo prevzeli. Obdržali smo ključne kontakte in način organiziranja. Festivala ne bomo spremenili, verjamem pa, da ima še precej neizkoriščenega potenciala. Kmalu lahko postane tako velik festival, kot je Punk Rock Holiday, za pet tisoč obiskovalcev ali še več.

Vse se je začelo z metalskim festivalom. So vas imeli za norega, ko ste prvič delili to misel z drugimi ali ko ste prišli na občino Tolmin?

Mislim, da se je občina dobro odzvala na to idejo, ker je na Sotočju že prej nekajkrat bil reggae festival Riversplash. Na občini jim je bilo dokaj jasno, za kaj gre. Zaradi predsodkov je bilo precej zadržkov do metalskega občinstva, vendar se je izkazalo drugače. Nikoli ni bilo večjih težav, ne na festivalskem prizorišču ne v mestu.

So bile v igri še druge lokacije? Nekaj sem slišal o Bovcu?

Pred nekaj leti smo iskali morebitno novo lokacijo na Jezerskem in v Bovcu. Naši festivali namreč niso klasični, temveč ponujajo festivalske počitnice, saj glasbo kombiniramo s turizmom. Bili smo pionirski ponudniki tovrstnega festivalskega turizma v Evropi. Tudi drugi festivali so vedno bolj naklonjeni temu in poskušajo dodati turistično ponudbo, da bi se obiskovalci dlje zadržali v tem kraju.

Drugo lokacijo smo iskali zato, ker bo Tolmin prej ali slej dobil obvoznico, lahko se zgodi, da bo šla ravno skozi festivalsko območje. Ni pa znano, ali bo potem tam še mogoče organizirati festivale. Prav tako ne vemo, kako bo to tam takrat videti. Oglašujemo festivale na najlepši lokaciji v Evropi.

Za zdaj seveda ostajamo v Tolminu in smo zadnjih nekaj let zelo zadovoljni s sodelovanjem z občino in okolico.

Zgornjesoška dolina je postala znana dolina festivalov in tako presegla zgolj kulturno-zabavljaško plat.

Do tega festivalskega počitnikovanja smo prišli postopno. Ko smo prvič pripravili Metal Camp leta 2004, je bil to klasičen vikend festival, in še nekaj naslednjih let so mnogi prišli nekaj dni prej in potem še ostali. Tako smo podaljšali festival na ves teden. Leta 2007 smo ga prvič pripravili v tem formatu. Leta 2011 pa smo našli optimalno obliko: festival Metaldays traja med tednom, občinstvo pa lahko izkoristi vikende za prihod in ­odhod.

Gotovo ti festivali ponujajo tudi aktivno in adrenalinsko dogajanje za udeležence?

Aktivno promoviramo tudi turistično ponudbo kraja, čeprav si s tem delamo škodo, ko obiskovalci zapustijo festivalsko območje. Po drugi strani je to oblika dolgoročnega sodelovanja s širšo okolico v obojestransko zadovoljstvo. Čeprav je občinstvo na festivalu Metaldays staro od osemnajst do šestdeset let, je največ tistih okoli trideset let. Vse pogosteje naši starejši obiskovalci, ki že leta hodijo v Tolmin, pripeljejo tudi svoje otroke.

Kar zadeva logistiko, vsako leto uporabimo delo in znanje domačinov. Drugo pač po potrebi pripeljemo iz Ljubljane. Pomembno se nam zdi narediti vtis na domačine, ki jih redno vabimo, da prodajajo svoje pridelke in izdelke na tržnici na festivalskem območju.

To je gotovo močna spodbuda tamkajšnjemu turizmu.

Po naših informacijah se številni obiskovalci radi vračajo ne le na festivale, temveč tudi kot turisti s prijatelji ali družino, saj so jih ti kraji očarali.

Letos ste dodali še dva festivala, smučarsko obarvane Winter Days of Metal in bluesrockovski Motörcity. Zakaj?

Winter Days of Metal smo pripravili zato, da bi v mrtvem delu sezone ponudili festival in da bi imeli kaj delati vse leto. Po drugi strani lahko v tem manjšem nadzorovanem okolju preizkušamo novosti, ki bi jih lahko uporabili na poletnih festivalih. Festivalske počitnice so namreč enako zanimive pozimi. Festival bo v dvorani v Bohinjski Bistrici, ki sprejme tri tisoč ljudi, obiskovalci pa bodo lahko še smučali, sankali in deskali na Voglu. Vztrajali bomo tudi pri tem festivalu, saj ima potencial, Bohinj je zelo lep in občina zelo dobro sodeluje z nami.

Bluesrockovski festival Motörcity je moj najljubši, že dolgo sem ga hotel organizirati, kajti blues­ rock mi je najbliže. V Sloveniji ni takega festivala, čeprav ima tovrstna glasba precej občinstva.