Solze za Oliverja: Spravljen si v naših srcih

Na Hrvaškem, kjer je dan žalovanja, se poslavljajo od Oliverja Dragojevića, ki ga bodo zvečer pospremili na zadnjo pot.
Fotografija: Oliver Dragojević je imel za seboj več kot štiri desetletja dolgo kariero. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
Odpri galerijo
Oliver Dragojević je imel za seboj več kot štiri desetletja dolgo kariero. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo

Split in z njim celotna Hrvaška se poslavljata od glasbene legende, v nedeljo umrlega Oliverja Dragojevića. V splitskem narodnem gledališču je potekala komemoracija v čast pokojnemu glasbeniku, ki se je je poleg njegove družine in prijateljev udeležil tudi hrvaški državni vrh s predsednico Kolindo Grabar-Kitarović, predsednikom sabora Gordanom Jandrokovićem in premierom Andrejem Plenkovićem na čelu.

Komemoracije so se med drugim udeležili Tereza Kesovija, Toni Cetinski, ministrica za kulturo Nina Obuljen Koržinek in minister za obrambo Damir Krstičević.

»Bil je nesporni maestro, nad sistemom. Preostane nam, da smo ponosni, ker smo živeli v njegovem času in ker smo se imeli priložnost učiti od najboljšega,« je dejal skladatelj Nikša Bratoš, ki je v imenu hrvaške zveze glasbenikov njegovi družini, prijateljem in ljubiteljem izrazil sožalje. Poudaril je, da so v nedeljo, ko je Dragojević umrl, izgubili vsi, ne glede na to, od kod prihajajo, s čim se ukvarjajo, v katerega boga verjamejo ali ne: »Tega dne smo izgubili tistega, ki nam je življenje delal lepše in bolj smiselno, to pa je moč tistih največjih – da nas združijo v bolečini in veselju, zadnje dni v bolečini, a pred tem desetletja v veselju.«



»Vsi te pozdravljamo, dragi Oliver, vsi te imamo radi, ker si vedno bil naš. Spravljen si v naših srcih, v srcih vseh nas, v naših čustvih, v tem mestu, ki je prav tako tvoj kot Vela Luka, v Dalmaciji, Hrvaški. Bil si eden in edinstven in takšen boš ostal. Ni ga, ki bi te v tem poslu lahko prekašal,« je sporočil pesnik Jakša Fiamengo in dodal, da je bil Dragojević duhovit človek, poln duha.

Navzoče je do solz ganil Dragojevićev dober prijatelj, glasbenik Zlatan Stipišić - Gibonni: »Oliver je rekel, da je on na svoji ladji kapitan in sluga. Vem, da je mislil na svojo ladjo, a vsi njegovi prijatelji vemo, da je to resnica o vseh drugih segmentih življenja in o njegovi glasbi in kakšen je bil – prvi, a za sebe vedno zadnji. Rad bi rekel svojemu kapitanu, da je vse, kot mora biti in da je vse to morje samo zate,« je v solzah sporočil svojemu prijatelju.



Sledil je desetminutni aplavz za Dragojevića, udeleženci pa so odpeli njegovo pesem Vjeruj u ljubav, s čimer se je komemoracija končala.



Zadnje slovo od Dragojevića, ki je zaradi raka umrl v 71. letu starosti, se bo začelo ob 18.50, ko bodo njegovo krsto odnesli iz cerkve sv. Frane prek rive do katamarana, ki ga bo še zadnjič popeljal do Vele Luke. V njegovem rojstnem kraju bodo Dragojevića jutri pokopali ob 18. uri. Pogreb bo prenašala hrvaška javna televizija HRT.

Preberite še:

Komentarji: