Stairway to Heaven na sodišču: plagiat ali ne?

Sodišče v Los Angelesu odloča, ali je skladba Led Zeppelinov plagiat skladbe Taurus skupine Spirit iz leta 1968.

Objavljeno
16. junij 2016 16.17
APTOPIX Singapore Robert Plant
V Los Angelesu poteka sojenje, na katerem ustanovitelja skupine Led Zeppelin Robert Plant in Jimmy Page zagovarjata avtentičnost skladbe Stairway to Heaven. Sodišče bo odločilo, ali je skladba resnično plagiat skladbe Taurus skupine Spirit iz leta 1968. Sporen naj bi bil predvsem uvod v eno največjih rockerskih kompozicij vseh časov.

Page je v sredo na sodišču povedal, da je skladbo Taurus, po kateri naj bi nastala Stairway to Heaven iz leta 1971, prvič slišal pred nekaj leti, ko je na spletu videl primerjavo med skladbama, ki pa se mu je zdela »popolnoma vesoljska«, je pisala francoska tiskovna agencija AFP.

Povedal je, da ima sicer v svoji zbirki albumov, ki šteje več kot 10.000 enot, tudi tri albume skupine Spirit. A je po zbirki pobrskal šele ob ogledu videa in ugotovil, da je v njej tudi prvi album skupine, na katerem je skladba Taurus.

Poleg Pagea tudi ostali člani Zeppelinov zanikajo, da bi skladbo Taurus slišali pred nastankom Stairway to Heaven. Prav tako trdijo, da s člani skupine Spirit niso imeli stikov. Na sodišču poudarjajo, da je raba padajočega kromatičnega sosledja štirih akordov pogosta v glasbeni industriji in dodajajo, da je v ospredju obravnave zgolj uvod v obe skladbi, zanemarjen pa preostanek velike uspešnice.

Stairway to Heaven je Zeppelinom prinesla več sto milijonov

Tožbo zaradi kršenje avtorskih pravic je proti skupini vložil Michael Skidmore, pooblaščenec sklada, ki skrbi za glasbeno zapuščino pokojnega kitarista in enega od ustanovnih članov skupine Spirit Randyja Craiga Wolfea oziroma Randyja Californie. Skidmore vztraja, da bi morali Wolfea upoštevati kot soavtorja uspešnice.

Skidmore zagovarja, da sta glasbenika pesem napisala po tem, ko sta slišala instrumentalno skladbo Taurus skupine Spirit. Njegov odvetnik Francis Malofiy trdi, da so imeli Led Zeppelin več priložnosti za to, da so slišali skladbo, saj naj bi skupini konec 60. let minulega stoletja skupaj nastopali.

Skladba Stairway to Heaven je Zeppelinom prinesla več sto milijonov evrov. Skidmore doslej ni razkril, kakšno odškodnino bi v primeru zmage zahteval od zasedbe.

V obtožnici sicer piše, da naj bi si Led Zeppelin večkrat prisvojili dele skladb drugih avtorjev, ki jih kot soavtorje niso navajali. V njej je omenjenih 16 skladb, za katere pa naj bi se zasedba pogodila tako, da so glasbenike vendarle navedli kot soavtorje in se z njimi dogovorili o priznavanju avtorskih tantiem. Med temi skladbami naj bi bili tudi Whole Lotta Love in Babe I'm Gonna Leave You.

Sojenje, ki se je začelo v torek, bo predvidoma potekalo pet dni.