Predstavitvena informacija

Strastno plesno popotovanje z zvezdo flamenka Marío Pagés

V španski Sevilli rojena María Pagés se po nekajletnem premoru vrača na oder ljubljanskih Križank s svojo najnovejšo koreografijo Oda času.

Objavljeno
27. maj 2019 09.49
Posodobljeno
27. maj 2019 09.49
Priznana plesalka flamenka se vrača v Ljubljano. Foto: Ljubljana Festival
Promo Delo
Promo Delo
Svetovno priznano plesalko je flamenko zasvojil že kot dekle, s plesom se je profesionalno začela ukvarjati pri 15 letih in leta 1990 ustanovila lastno skupino The María Pagés Dance Company. Z njo še danes gostuje na svetovnih koncertnih prizoriščih in občinstvu predstavlja svoje koreografije, doslej jih je ustvarila že 21.

image
Njene predstave gostujejo po vsem svetu. Foto: Ljubljana Festival


María Pagés razvija tradicionalni flamenko po svoje, pri čemer posveča posebno pozornost svojim rokam. Z njimi raziskuje meje svojega telesa, pripoveduje zgodbe in svoje izkušnje. Med zvezde jo je izstrelil koreografski in plesni vložek v predstavi Riverdance 1995, v dolgoletni karieri pa je med drugim sodelovala s Plácidom Domingom, Mihailom Barišnikovom, Tamaro Rojo, Oscarjem Niemeyerjem in drugimi.

image
Plesalka pri plesu veliko pozornost namenja svojim rokam. Foto: Ljubljana Festival


María Pagés bo občinstvu Ljubljana Festivala predstavila svoje najnovejše delo, koreografijo Oda času, ki v ospredje postavlja minljivost časa in njegov vpliv na človeško telo, čustva, hrepenenje, umetnost in življenje. V koreografiji je 12 prizorov, plesalka je navdih iskala v osebnem in profesionalnem življenju ter v predstavo spretno vpeljala številne elemente, tudi misli znanih zgodovinskih osebnosti. Na odru bo skupaj s plesalci in glasbeniki ustvarila večer čutnega flamenka, ki ga je Unesco razglasil za eno od mojstrovin svetovne kulturne dediščine. Pagésova je prejemnica številnih mednarodnih nagrad, portugalski pesnik José Saramago, Nobelov nagrajenec za literaturo, pa je o njej zapisal: »Ne zemlja ne zrak nista bila ista, ko je plesala María Pagés.«

image
V Ljubljani se bo predstavila z novo predstavo Oda času. Foto: Ljubljana Festival