Svet so ljudje: Bob Dylan, plagiator

Akademija je sprejela sklep, da predavanja ne bo, s tem pa Dylan ni upravičen do finančnega dela Nobelove nagrade.

Objavljeno
31. marec 2017 16.38

Danes in jutri bo Bob Dylan nastopil v švedski prestolnici Stockholm, švedska akademija, ki podeljuje Nobelove nagrade, pa je ob tem izrazila pričakovanje, da bo pred akademiki nastopil z obveznim predavanjem. Ta čast pripada vsem literatom, ki prejmejo najvišjo svetovno literarno nagrado. Bob Dylan se podelitve Nobelove nagrade ni udeležil, po statutu pa ima na voljo še nekaj časa, da akademike nagovori z obveznim predavanjem.

Pred Dylanovim prihodom v Stockholm je akademija prejela opomnik, na katerem naj bi temeljilo lavreatovo predavanje, v sekretariatu akademije pa so postali pozorni na nenavadno okorno angleščino. Iz opomnika je razvidno, da je Dylan akademikom želel predavati o nastopu Patti Smith, njegove prijateljice, ki je ob podelitvi nagrade namesto lavreata odpela pesem Hard Rain's A-Gonna Fall, površni poročevalci pa so trdili, da je Patti Smith pozabila del besedila, zaradi česar je morala pesem pred imenitnim občinstvom zapeti dvakrat.

Ko so v sekretariatu akademije preverjali Dylanov opomnik za predavanje, so ugotovili, da gre najverjetneje za besedilo, ki je bilo prevedeno ob pomoči orodja translate.google.com, saj si okornosti Dylanovega predavanja niso znali razložiti drugače.

Potem ko so opomnik predavanja prevedli nazaj v več deset jezikov in ob pomoči iskalnika poskušali identificirati domnevni original, je sekretariat akademije naletel na besedilo dr. Gorazda Korošca, ki je bilo 7. januarja objavljeno v Sobotni prilogi Dela, avtor pa v besedilu analizira pomen nezavednega pri domnevni napaki med nastopom Patti Smith. Poenostavljeno: ko je Patti Smith nastopila pred častitljivim občinstvom, se je skozi njeno nezavedno izrazil gnus do gostov podelitve Nobelove nagrade. Slab prevod tega članka pa je Bob Dylan akademiji predložil kot opomnik lastnega predavanja.

Akademija je zato že sprejela sklep, da predavanja ne bo, s tem pa Bob Dylan ni upravičen do finančnega dela Nobelove nagrade. Ostal pa bo na seznamu prejemnikov nagrade za literaturo.