Swans - hrup za vsak dan

Z novim albumom Michael Gira še naprej razgrajuje in sestavlja zvočne podobe sveta.
Fotografija: Michael Gira – temelj zvočne podobe skupine Swans.
Foto: Jennifer Gira
Odpri galerijo
Michael Gira – temelj zvočne podobe skupine Swans. Foto: Jennifer Gira

Ovitek albuma Leaving Meaning.<br />
Foto: arhiv založbe
Ovitek albuma Leaving Meaning.
Foto: arhiv založbe

Swans
Leaving Meaning
Young God, Mute, 2019

Michael Gira, ki se v različnih kombinacijah redno pojavlja na ljubljanskih glasbenih odrih, je nedavno z zasedbo Swans v Kinu Šiška predstavljal glasbo z novega albuma Leaving Meaning. To je petnajsti studijski album te zasedbe, ki od leta 1982 neguje gradnjo in razgradnjo zvočnih/hrupnih zidov. Pri tem uporablja različne arhitekturne oziroma gradbene pristope.
 
Album je naslednik leta 2016 izdanega albuma The Glowing Man, ki so ga tudi predstavili na izjemnem koncertu v Kinu Šiška, pesmi pa je napisal in jih produciral Michael Gira, ustanovitelj in edini stalni član zasedbe, ki je izšla iz newyorške no wawe scene in je poleg Sonic Youth ena vzornejših predstavnikov noise rocka. Hrupu ostajajo Swans zvesti še zdaj, vendar pa na trenutke zaplavajo v neko temačno romantičnost, posebno stanje otožnosti. Kot da bi slišal odmeve skupine Bauhaus, ki se je nedavno spet skupaj zbrala, ali pa projekta This Mortal Coil.
 
Pri gradnji teh posebnih zvočnih zgradb so Giru pomagali še zelo različni sodelavci in sodelavki, kot so člani njegove folk skupine Angels of Light, kakor tudi Anna in Maria von Hausswolff, Ben Frost, The Necks, Baby Dee ter Jennifer Gira. To je tudi prvi album skupine Swans potem, ko je Gira razpustil relativno stalno zasedbo Swanovcev, ki je delovala med leti 2010 in 2017. Gira je tokratne sodelavce (i)zbral na osnovi njihovega glasbenega in osebnega značaja, kar odseva v glasbi in interpretaciji kar 12 pesmi, ki so dolge glasbene strukture, daleč ob običajni pričakovanj središčne glasbene industrije.
 
Leaving Meaning  je nov odločen korak naprej pri »girastičnem« zvočnem raziskovanju.




Komentarji: