Tabu – Izštekani

Po dveh desetletjih prvo srečanje skupine Tabu in Jureta Longyke v oddaji Izštekani.
 
Fotografija: Tabu, Izštekani
​FOTO: Alan Orlič Belšak
Odpri galerijo
Tabu, Izštekani ​FOTO: Alan Orlič Belšak

Tabu
Izštekani
ZKP RTV SLO, 2018
 
Jure Longyka ima eno težavo, in sicer kako zvabiti v svojo oddajo Izštekani, ki je neke vrste vodeni radijski koncert z drugačnimi poudarki, relevantne glasbenike, ko je njihov čas najbolj primeren. Teh je vlako, čas je pa omejena dobrina. Tako se občasno zgodi, da se s kakšno skupino ali glasbenikom leta in leta usklajujejo. Kar dolgo je namreč trajalo, da so v njegovo družbo v studio prišli Tabu (Eva Beus (vokal), Tomaž Trop (kitara), Primož Štorman (bobni), Iztok Melanšek (bas kitara) in Aleš Beriša (klaviature). Vmes se je zgodilo dvajset let, vrsta uspešnic in pa tri različne vokalistke, ki so jih zaznamovale.
 
Ko so Tabu ob svoji dvajsetletnici poleti izdali dvojni album uspešnic, so jim novinarji tudi postavili vprašanje, zakaj se niso odločili za nove posnetke starih uspešnic, ki bi jih odpela pevka Eva, ki je za mikrofonom nasledila Nino Vodopivec in Tino Marinšek. Takrat so povedali, da to res ne bi imelo smisla, ker je zasedba načrtovala izštekan nastop v Longykovi oddaji, v začetku novega leta pa namerava izdati nov album.
 
Tako smo na izštekanem albumu skupine Tabu, ki je izšel le v digitalni obliki,  vendarle dobili posnetke starih uspešnic z Evinim vokalom, ki se v njih znajde povsem suvereno. Seveda pa zbirko izštekanih pesmi krasijo tudi biseri z albuma Nabiralka zvezd, ki je bil prvi, na katerem je pela Beusova. Tu je treba povedati, da so tudi Tabu že pred časom svoj repertoar začeli izvajati v akustični različici za manjše prostore in sedeče občinstvo.
 
Album Tabu Izštekani je nastal 12. junija 2018 v istoimenski kultni oddaji Jureta Longyke na Valu 202. Album je ljubek dokument, ki povzema kariero zasedbe z vsemi uspešnicami, kakor tudi pesmi z novega albuma, ki je z novo pevko zasedbo Tabu popeljal v novo tretje poglavje njihove zgodbe. Skupina je s svojim pop rockom (p)ostala stalnica tako na poletnih festivalih, kot na radijskih postajah in to povsem upravičeno, kajti ne najde se pogosto domača zasedba, kjer se bistra besedila srečajo s tako primerno melodiko in izjemnimi vokalistkami, ki so vsaka dala svoj pečat določenem obdobju v delovanju zasedbe.
 
Na izštekanem albumu pa božajo svoje poslušalce z do bistva oguljenimi pesmimi, intimnimi, močnimi zgodbami, da si zaželite, da jih povabite v svojo dnevno sobo na obisk z inštrumenti. In to večkrat!



Komentarji: