The Frictions: Zvoki bazičnega rocka

Slovensko ameriška zasedba bo v četrtek, 7. junija, ob 21. uri v Kinu Šiška predstavila prvenec Halogen Sky.

Objavljeno
05. junij 2012 15.39
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
The Frictions bodo svoj izjemni prvenec Halogen Sky (Maraton Records, 2012) predstavili v četrtek, 7. junija, ob 21. uri na YU GO! večeru v ljubljanskem Kinu Šiška, kjer bo nastopila tudi reška zasedba My Buddy Moose. Album bo tam tudi naprodaj, saj so ga znova natisnili, potem, ko je pošla prva naklada.

Američan Chris Eckman, sicer ustanovni član zasedbe The Walkabouts iz Seattla, je že skoraj dve desetletji pomemben sestavni del slovenske glasbene scene. Kot glasbenik, producent in izvajalec je sodeloval v zelo različnih kombinacijah in različnih projektih. Ena od teh je zasedba The Frictions, ki jo je leta 2006 ustanovil s kitaristom Bernardom Kogovškom in basistom Tomijem Popitom iz Hic et nunc ter bobnarjem Luko Šaleharjem iz zasedbe Kamerad Krivatoff.

Nastal je glasen in dolg zvok, poklon vzorniku Neilu Youngu, ki so ga že predstavili na številnih koncertih v Italiji, Avstriji, Srbiji, Nemčiji in Črni gori ter na nedavno izdanem prvencu Halogen Sky. Skupina preverjenih glasbenikov je tako našla skupen rockovski glasbeni izraz, pri katerem so ustvarjali brez kakršnihkoli zadržkov, zaigrali so namreč ravno tisto, kar jim je najbolj všeč.

Na albumu je šest novih skladb izrazito kitarističnega zvoka. Takšna je tudi zadnja, Ghost Rider, ki je hkrati edina, ki ni delo skupine The Frictions, temveč je priredba skladbe legendarnega ameriškega proto­elektronskega dueta Suicide. Čeprav na prvi pomislek ne bi sodila ob bok kitarističnih skupinam, kot so Television, The Dream Syndicate ter Youngov Crazy Horse, pa sta Suicide v pop glasbi do popolnosti uveljavila hrup. Nekaj podobnega so naredili prej omenjeni glasbeniki v kitaristični različici in seatelske zasedbe, The Walkabouts pa še najmanj, so to prenesle naprej kot grunge.

The Frictions gradijo svoj rock'n'roll zvok na izrazitem kitarskem prepletu in vokalu Chrisa Eckmana. Vsekakor je to dinamična glasba, z zgodbami, ki jih pripoveduje vešč pripovedovalec, izražajoč tako neposredne dogodivščine kot čustva.

Sicer pa so se The Frictions nedavno vrnili z njihovega prvega koncerta v Nemčiji, kjer so nastopili na uglednem festivalu Orange Blossom Special Festival. Festival vsako leto organizira založba Glitterhouse Records, s katero je Eckman močno povezan. Kot pravi Eckman, so zaigrali naglas in ta nastop je bil kar odmeven. Nemški Rolling Stone je zapisal: »To so Crazy Horse, kot jih je Eckman poimenoval… The Frictions ustvarijo podoben dolg in glasen trušč s svojimi kitarami. Odličen prvenec ...« v Das Klienicum so med drugim zapisali, da je to »močan, drveč rock 'n' roll… tu je glasba skrčena na osnovno, in taki izpostavljen njen bistven značaj.«

In kot dodaj Chris Eckman, letos verjetno ne bodo več nastopili v Ljubljani.