The Jon Spencer Blues Explosion: Zvočna bomba

Eksplozivni začetek nove sezone Kina Šiška.

Objavljeno
02. september 2015 14.56
koncert
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Že četrt stoletja ameriška zasedba The Jon Spencer Blues Explosion iz New Yorka ponuja svojo minimalistično vizijo bluesa in rocka v zasedbi Judah Bauer na kitari, Russell Simins na bobnih in Jon Spencer na glasu in kitari. Ti vrstni rockerji so nam ponudili izjemen večer hrupnega blues rocka za dve kitari, skromno baterijo bobnov, orglice in teremin.

Sinoči so v polni Katedrali ljubljanskega Kina Šiška predstavili svoj novi album Freedom Tower No Wave Dance Party, in to več kot prepričljivo. Gonilna sila ostaja Jon Spencer, ki se je v zgodovino sodobne popularne glasbe vpisal že z garažno rockovsko zasedbo Pussy Galore. Ostaja zvest umazanemu zvoku rocka, ki sicer krepko temelji v težkem bluesu, ne moti pa ga dodajati v ta zvok ne punka ne funka.

The Jon Spencer Blues Explosion so vrhunski v podajanju rock'n'rolla v popolnoma oguljeni različici, kot to znajo le največji. Med drugimi sta še dva taka glasbenika, ki sta pri nas v živo predstavila tovrstni glasbeni pristop, in sicer Jonathan Richman in Jack White z The White Stripes. Takšen low-fi glasbeni pristop tudi pri zasedbi The Jon Spencer Blues Explosion deluje v funkciji iskrenosti živega nastopa, kot tudi siceršnjega umetniškega vtisa pristnosti, grobosti, nespoliranosti, neposrednosti in svobode, česar je v rock'n'rollu, ki že zdavnaj ni več le ameriška glasba, še vedno veliko.