Tradicionalno izštekano ugodje  

Že šesti decembrski koncert oddaje Izštekani je spet navdušili.  

Objavljeno
05. december 2018 14.00
Posodobljeno
05. december 2018 14.28
Izštekani 25, vsi nastopajoči.
FOTO: Alan Orlič/Val 202
Sinočnja oddaja Jureta Longyke Izštekani z Vala 202 nacionalnega radia v ljubljanskem Kinu Šiška je bila 202. oddaja v 25-letnem obdobju in spet je bila presežek z nekaj zanimivimi presenečenji. Danes bodo koncert ponovili z nekaj drugimi presenečenji.
 
Ta oddaja in zdaj že tradicionalni decembrski koncerti so vsakoletni glasbeni presežek z optimalno glasbeno dodano vrednostjo. Koncert Izštekani 25 je potekal po formuli, da je pet zasedb izvedlo po pet skladb, kar je zneslo 25 pesmi, za nameček pa je občinstvo dobilo še presenečenje in kak dodatek.
 
image
Izštekani, Fed Horses.
FOTO: Alan Orlič/Val 202
Večer je začela logaška zasedba Fed Horses, ki je priznala, da so med drugim tudi na nenehno spodbujanje Jureta Longyke po pisanju besedil v slovenščini opustili pisanje pesmi v angleščini. Tako je zasedba, ki pripravlja album v slovenščini, izvedla novo pesem Spremembe, tri starejše Sinner, Sober in Love Tree ter veličastno različico pesmi skupine Dan D Voda.
 
Glasbeni presežek!
Kranjska zasedba Bordo, ki je nastala na odmevih skupine The Tide, je pravkar izdala nov album Medzvezdje, s katerega so energično odigrali Zvezde v mlaju in Predaleč za nas. Dodali so novi pesmi Zakaj in poslovenjeno priredbo pesmi I Promise skupine Radiohead, ki je postala Obljubim. Njihov poklon skupini Dan D pa je bila pesem Kozlam.
 
image
Izštekani Prismojeni profesorji bluesa.
FOTO: Alan Orlič/Val 202
Tudi Prismojeni profesorji bluesa, ki so doslej bluzili izključno po angleško, so odkrili lepote izražanja v slovenščini. To so nam demonstrirali v baladi in romanci o zgodah in nezgodah slovenskih tajkunov in tujkunic v skladbi Hilda, občinstvu pa so tudi zaigrali nove pesmi Srce, Cigarette Love in El Paradiso ter energično posvetilo skupini Dan D v skladbi Love song.
 
Tudi zasedba Čedahuči se podobno kot Fed Horses in na trenutke tudi Prismojeni profesorji bluesa spogleduje s countryjem. Pred kratkim so izdali album Svetlinik, sinoči pa so predstavili pesmi Če hočeš, grem, Je mimo leto, Lahko sem srce in lahko sem kvadrat ter novo skladbo Svoboda zažari v naših očeh. Oni pa so posvetili veteranom Izštekanih, na katerih so ti nastopili že štirikrat, njihovo različico skladbe Jutranja.
 
image
Izštekani, Magnifico ter Cici in Mici.
FOTO: Alan Orlič/Val 202


Posebno presenečenje večera je pripravil Magnifico, ki se je pojavil na odru v družbi z narodnozabavnima Cici in Mici ter s svojo zasedbo in ob spremljavi občinstva odpel lokalno šišensko himno Tivoli ter njegov najboljši približek k božični pesmi In ko enkrat bom umrl.
 
Vrhunec večera je bil nastop zasedbe Dan D, ki je pred časom opravila posebno obliko izštekavanja, in sicer s projektom Tiho, kjer so tudi v celoti zamenjali inštrumentarij. Tako smo v posebnih različicah slišali njihove večne Rekli so, Plešeš, Počasi, Tvoje je vse, Čas in še pesem Boli me k z novega albuma Milo za drago, kjer je glasba na USB-ključku dobesedno zapakirana v milo. Za slovo pa sta občinstvu še Zala Kralj & Gašper Šantl odpela skladbo Novo sonce skupine Dan D.
 
Decembrski koncerti Izštekanih so res nekaj posebnega, tako da so letošnja dva večera razprodali zelo hitro, še preden se je vedelo, kdo bo nastopil. Skoraj tri ure trajajoči poklon glasbi pa se bo mogoče moral začeti ogledovati po kakšni večji dvorani, recimo Gallusovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma.