Trboveljska rdeča zvezda

Skupina Red Five Point Star se je nedavno vrnila s turneje po ZDA in izdala svoj tretji album Worst Case Scenario.

Objavljeno
16. december 2011 13.36
Posodobljeno
18. december 2011 05.00
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Worst Case Scenario je naslov tretjega albuma trboveljske punk'n'ska skupine Red Five Point Star, ki ga je nedavno premierno predstavila v Gala Hali na Metelkovi v Ljubljani. Nov album z 11 skladbami in eno skrito (Stingova Englishman In New York) je izšel pri ameriški založbi Megalith Records. Ameriški izdaji je sledila še izdaja pri slovenski založbi Kapa Records za evropski trg. Poleg tega pa se pripravlja posebna ska kompilacija za kitajski trg, na kateri bodo tudi Red Five Point Star.

Album je izšel kmalu potem, ko se je v začetku novembra skupina Red Five Point Star vrnila z ameriške turneje, kjer si je delila oder z bratsko ameriško ska zasedbo The Toasters. Red Five Point Star so po dveh albumih (In Color, Kapa Records 2005 in Stepping Out, Kapa Records 2007), koncertnemu izdelku Live!, evropskim in južnoafriški turneji, dodali še Združene države Amerike.

Povezavo s skupino The Toasters pojasnjuje Uroš Grahek, pevec, kitarist, pisec glasbe in besedil ter ustanovitelj zasedbe: »S skupino The Toasters smo se prvič srečali 2005 na Metelkovi, kjer je Skabina organizirala njihov koncert v Gala hali na Metelkovi v Ljubljani, mi pa smo bili predskupina. Takrat je vodja Toastersev Robert »Bucket« Hingley dobil naš prvi posnetek in se je začel zanimati za nas. Kasneje smo mu poslali naše albume in tako nas je lani povabil, da bi šli z njim kot predskupina na njegovo evropsko turnejo. Na letošnjem festivalu Punk Rock Holiday v Tolminu pa je celotna zasedba Red Five Point Stars skupaj z Buckom in njegovim saksofonistom Neilom Johnsonom nastopila kot The Toasters. To smo ponovili še na Črnfestu v Črnomlju in na tekmovanju v ekstremnih športih Pannonian Challenge Festival v Osijeku na Hrvaškem.«

Skupno ameriško turnejo so načrtovali že nekaj časa. S tem je vedno precej negotovosti, povezanih tako s financami, dopusti, ki ga morajo vzeti v svojih službah in še kakšno nepredvidljivostjo. Če nek klub ne želi, da tam igrajo kot predskupina, je pač tako. Zato so se z Buckom iz Toastersov dogovorili za 11 koncertov večinoma po Floridi ter nekaj po Oklahomi in Teksasu.

Grahek pravi, da so se občinstvu zdeli zelo eksotični in ko so povedali, da so iz Slovenije, so takoj hoteli slišati, kako zveni slovenščina. »Ker so Združene države Amerike tako velike in ker Američani malo potujejo po svetu, je njihov stik z drugimi redek, navkljub temu, da je to dežela priseljencev. Skoraj vsak, ki je prišel do našega prodajnega pulta je tudi kupil naš album. Zdelo se jim je pomebno, da imajo nekaj iz Slovenije.«

Naslov novega albuma ni nič kaj optimističen. Taka je tudi naslovnica, na kateri so fotografije otrok v stiski. »Sprva smo nameravali, da se ovitek res začne kot »worst case scenario« in se konča z neko optimistično fotografijo. K sodelovanju smo povabili fotografinjo Jacqui Van Stadten, ki je z nami delala na južnoafriški turneji in nam je bil všeč njen vizualni koncept albuma,« pojasnjuje Grahek in dodaja: »To, da je večina pesmi v angleščini in sta le dve v slovenščini, pa je posledica tega, da nam je to predlagal Buck, saj nima smisla izdajati album v slovenščini za ameriški trg, ker Američani radi razumejo tisto kar kupijo. Sicer pa smo večino besedil pisali instinktivno in nismo rekli, sedaj bomo pa napisali eno pesem v angleščini in potem eno v slovenščini.«

Običajno je ska glasba pojmovana kot plesno zabavljaška, optimistična in žurerska, vendar je imel ska v vseh treh valovih popularnosti tudi močno družbeno angažirano noto. Tak pristop imajo tudi Red Five Point Star, kar Grahek pojasni z besedami, da marsikdo ne ve, da reggae izvira iz skaja in da je nastal takrat, ko so začeli aristokrati na Jamajki poslušati ska. To ni bilo všeč nižjim slojem in so začeli upočasnjevati tempo skaja in tako je nastal reggae. »Tudi naša besedila so precej družbenokritična, ker se trudimo ne pisati nekih cenenih besedil. Je po pomembna ta kontradiktornost, kajti glasba je lahko zelo vesela, besedila pa imajo lahko še vedno močno politično ali socialno sporočilo.«

Sicer pa skupina prihaja iz tradicionalno industrijsko-proletarskega okolja. Verjetno so zato na nov album uvrstili tudi skladbo Trbowska, ki je posvečena domačim Trbovljam. Napisana je bila celo prej, preden so ustanovili skupino. Pesem so precej predelali in besedilo spremenili, vendar je osnovno sporočilo pesmi ostalo isto, in sicer, da se vedno da najti neke pozitivne stvari, ki jih lahko vzljubiš v svojem rojstnem kraju, čeprav so razmere tako kot so.

Članom skupine Red Five Point Star se zdi pomembno, da na svojih nastopih v tujini zaigrajo tudi pesmi v slovenščini. »Ko smo nastopali v Južno afriški republiki ena punca ni verjela, da smo iz Slovenije. Tako da smo zapeli kakšno po slovensko, da se je občinstvo prepričalo, da smo res od nekje drugje. Bilo je kar hecnih trenutkov glede naše slovenskosti in Slovenije od vprašanja, kakšen barve dolarje imamo pri nas, do tega, katera od baltskih držav smo. Sicer pa je Buck iz Toastersov pred nastopi vedno testiral občinstvo, če ve, kje je Slovenija in potem so fantje morali na laptopih kazati, kje neki je ta nenavadna dežela v obliki kokoši.

Organiziranje turnej v tujini ni preprosto, zato člani skupine Red Five Point Star skušajo najti lokalne partnerje, ljudi, ki poznanjo sceno, tako da ni preveč premorov med nastopi. »Ko smo šli na turnejo za mesec in pol v Južno afriško republiko, pa je vmes pasal kakšen prost dan,« je še dodal Grahek.