Umrl bobnar Butch Trucks

V 70. letu starosti se je poslovil bobnar in ustanovni član kultne ameriške skupine The Allman Brothers Band.

Objavljeno
26. januar 2017 15.54
FILES-US-ENTERTAINMENT-MUSIC-TRUCKS
De. P.
De. P.

Butch Trucks je umrl v torek zvečer na svojem domu na Floridi, vzrok smrti še ni znan, je sporočil njegov menedžer. Trucks je bil eden izmed dveh bobnarjev v skupini The Allman Brothers Band in sooblikoval poudarjen ritmični zvok benda, ki je igral energično mešanico bluesa, countryja, jazza in soula.

Skupino je leta 1969 ustanovil Duane Allman. V sekstetu odličnih posameznikov pa so igrali še njegov brat, Gregg Allman (avtor, pevec in organist), bobnar Jai Johanny Johanson, znan tudi po imenu Jaimoe, kitarist Dickey Betts in basist Berry Oakley.

The Allman Brothers Band veljajo za utemeljite južnjaškega rocka. Na njihov glasbeni izraz je močno vplival jazz, kar se najbolje kaže v smislu za improvizacijo, dolgih jamih in solističnih vložkih posameznih članov benda.

Skupino sta že na začetku njenega delovanja prizadeli veliki izgubi. Najprej se je jeseni leta 1971, kmalu po izidu prelomne plošče At Fillmore East, posnete v živo, poslovil ustanovitelj in vodja benda Duane Allman, približno leto po tem pa še basist Berry Oakley. Oba sta umrla v motorističnih nesrečah.

Kljub izgubam, težavam z drogami in alkoholom ter več kadrovskim spremembam je skupina ostala skupaj in svoje delovanje končala šele jeseni 2014 z nizom koncertov v newyorški dvorani Beacon Thatre. A trije originalni člani zasedbe, Gregg Allman, Jaimoe in pokojni Trucks, se niso upokojili, ampak so delo nadaljevali v svojih na novo ustanovljenih skupinah.

Skupine The Allman Brothers Band se bomo najbolj spominjali kot koncertne atrakcije in po skladbah, kot so Whipping Post, Dreams, Statesboro Blues, In Memory Of Elizabeth Reed, Midnight Rider, Blue Sky, Ramblin' Man in Jessica.

Spodaj si lahko ogledate in poslušate skladbo Whipping post v živo v dveh različicah: prvi posnetek je eden redkih z vodjo skupine Duanom Allmanom, drugi je iz zadnjega leta delovanja skupine.

***

Butch Trucks je bil stric Dereka Trucksa, odličnega kitarista, ki je začel nastopati že kot mladenič in bil za svoj prvi nastop plačan že pri svojih enajstih letih. Od leta 2000 je igral z Allman Brothers Band in 13 let vodil svojo zasedbo Derek Trucks Band. Leta 2010 je združil moči s svojo devet let starejšo ženo, bluesovsko glasbenico Susan Tedeschi. Ustanovila sta Tedeschi Trucks Band, ki kot 12-članska zasedba nastopa na številnih festivalih in polni srednje velike dvorane po vsem svetu.