Umrl francoski rockovski zvezdnik Johnny Hallyday

Glasbenik, znan tudi kot »francoski Elvis«, je umrl v starosti 74 let za posledicami raka na pljučih.

Objavljeno
06. december 2017 11.08
Posodobljeno
06. december 2017 11.08
De. P.
De. P.

»Johnny Hallyday nas je zapustil. Ko pišem te besede, jim ne verjamem. A so resnične. Mojega moškega ni več med nami,« je včeraj sporočila njegova žena Laeticia Hallyday.

Johnny Hallyday je umrl za rakom na pljučih. Novico o bolezni je javnosti razkril marca letos in napovedal umik z glasbenih odrov.

Pevčevi hiti so redko dosegli poslušalstvo zunaj francosko govorečega sveta. A je v svoji karieri kljub temu prodal več kot 110 milijonov plošč. Njegov glasbeni razpon je segal od rock'n'rolla v slogu Elvisa Presleyja do bluesa, francoskega šansona, countryja in progresivnega rocka, nekatere njegove pesmi so veljale za uporniške.

V 55-letni karieri je na 50 turnejah igral 28 milijonom ljudi. Njegovi nastopi so bili pogosto atraktivni: od prihoda na oder s helikopterjem do drugih posebnih vizualnih in pirotehničnih učinkov.

Johnny Hallyday med nastopom v Saint Denisu, predmestju Pariza, leta 2009.
Foto: Philippe Wojazer/Reuters

O tem, kako velik zvezdnik je bil, priča tudi podatek, da je nekoč za njegov nastop v Franciji občinstvo ogreval sam Jimi Hendrix, piše Guardian. Pogosto je snemal v Londonu in se nekoč pohvalil, da je prijateljeval s Hendrixom in Rodom Stewartom in da je poznal Micka Jaggerja in Johna Lennona.

Hallyday se je dalj časa spoprijemal z zdravstvenimi težavami: preživel je poskus samomora, spopadal se je z depresijo, svoj čas pa dneva ni mogel začeti brez kokaina.