Umrl francoski rockovski zvezdnik Johnny Hallyday

Glasbenik, znan tudi kot »francoski Elvis«, je umrl v starosti 74 let za posledicami raka na pljučih.
Objavljeno
06. december 2017 11.08
PEOPLE-HALLYDAY/
De. P.
De. P.
»Johnny Hallyday nas je zapustil. Ko pišem te besede, jim ne verjamem. A so resnične. Mojega moškega ni več med nami,« je včeraj sporočila njegova žena Laeticia Hallyday.

Johnny Hallyday je umrl za rakom na pljučih. Novico o bolezni je javnosti razkril marca letos in napovedal umik z glasbenih odrov.

Pevčevi hiti so redko dosegli poslušalstvo zunaj francosko govorečega sveta. A je v svoji karieri kljub temu prodal več kot 110 milijonov plošč. Njegov glasbeni razpon je segal od rock'n'rolla v slogu Elvisa Presleyja do bluesa, francoskega šansona, countryja in progresivnega rocka, nekatere njegove pesmi so veljale za uporniške.

V 55-letni karieri je na 50 turnejah igral 28 milijonom ljudi. Njegovi nastopi so bili pogosto atraktivni: od prihoda na oder s helikopterjem do drugih posebnih vizualnih in pirotehničnih učinkov.

Johnny Hallyday med nastopom v Saint Denisu, predmestju Pariza, leta 2009.
Foto: Philippe Wojazer/Reuters

O tem, kako velik zvezdnik je bil, priča tudi podatek, da je nekoč za njegov nastop v Franciji občinstvo ogreval sam Jimi Hendrix, piše Guardian. Pogosto je snemal v Londonu in se nekoč pohvalil, da je prijateljeval s Hendrixom in Rodom Stewartom in da je poznal Micka Jaggerja in Johna Lennona.

Hallyday se je dalj časa spoprijemal z zdravstvenimi težavami: preživel je poskus samomora, spopadal se je z depresijo, svoj čas pa dneva ni mogel začeti brez kokaina.