Umrl je maestro Samo Hubad

Starosta slovenskih dirigentov bi prihodnje leto dopolnil častitljivih sto let.

Objavljeno
31. avgust 2016 19.17
samo hubad
Mo. Č., STA
Mo. Č., STA

Umrl je starosta slovenskih dirigentov Samo Hubad, v spletni izdaji poroča Dnevnik. Vodilni slovenski dirigent bi prihodnje leto dopolnil častitljivih sto let. Med drugim je bil vodilni dirigent tako Slovenske filharmonije kot tudi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Hubad se je rodil leta 1917 v Ljubljani očetu Mateju Hubadu, komponistu, zborovodji in pedagogu. Kompozicijo in dirigiranje je študiral na ljubljanski Akademiji za glasbo, izpopolnjeval pa se je tudi v Pragi. V mladosti se je posvečal tudi jazzu in bil član prve zasedbe Big Banda Radia Ljubljana, ki jo je po drugi svetovni vojni sestavil skladatelj Bojan Adamič.

Hubad je dirigiral v mariborski in ljubljanski Operi - v slednji je bil tudi direktor. Bil je stalni gostujoči dirigent v zagrebški Operi in Filharmoniji. Dirigiral je več kot šestdesetim orkestrom po vsem svetu. Javnost je prepričal predvsem z interpretacijami simfoničnih in opernih del.

Po besedah profesorja na oddelku za muzikologijo na ljubljanski Filozofski fakulteti Gregorja Pompeta se je Hubad v zgodovino slovenske glasbe že vpisal kot izjemen interpret. Ob tem je izpostavil njegovo izstopajoče delo v ljubljanski Operi, ki je bila v časih, ko je Hubad začel svojo umetniško pot, gonilo glasbenega življenja. Spomnil je tudi na Hubadovo poznejše delo s Simfoniki RTV Slovenija, ki so prav v času njegovega umetniškega vodenja dozoreli v pravi orkester srednjeevropske kvalitete. »Da je bil Hubad velik umetnik, nenazadnje dokazuje njegov umetniški umik in zaupanje v mlajšo, prihajajočo generacijo, tih sestop s piedestala,« je še dejal Pompe.

Dirigent Uroš Lajovic je dejal, da je bil Hubad eden največjih mojstrov dirigiranja, ki je pustil neizbrisen pečat v našem prostoru. Spominja se ga kot prijaznega človeka, ki mu je v začetku kariere zelo pomagal. »Bil je eden redkih glasbenikov, ki ni bil nevoščljiv svojim kolegom,« je še poudaril.

Svoje največje umetniške uspehe je Hubad dosegel, ko je vodil simfonike RTV Slovenija, saj je bil v njegovem času to najboljši jugoslovanski orkester. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim je bil dvakratni dobitnik nagrade Prešernovega sklada in prejemnik Župančičeve nagrade, jugoslovanskega rega zaslug za ljudstvo s srebrnimi žarki ter srebrnega častnega znaka svobode Republike Slovenije.