Umrl je Mory Kanté, afriški glasbeni zvezdnik

Pevec, ki je pripomogel k prepoznavnosti afriške glasbe svetovni publiki s hitom kot je Yéké Yéké, je umrl v svojem 71. letu v Gvineji.

Objavljeno
22. maj 2020 16.45
Posodobljeno
22. maj 2020 16.52
FOTO: Fethi Belaid/AFP 
Be. B.
Be. B.
V svojem enainsedemdesetem letu je v glavnem mestu zahodnoafriške države Gvineje Conakry umrl Mory Kanté, afriški pevec, je po povzemanju BBC-ja za tiskovno agencijo AFP sporočil njegov sin Balla Kanté. Kanté je bil znan kot ugleden igralec kora, gre za zahodnoafriško harfo.

Njegov sin je pojasnil, da je pevec umrl zaradi nerešenih oziroma ne ozdravljenih zdravstvenih težav. Kanté, afriški glasbeni zvezdnik, ki je s svojimi hiti – med njimi pesem z naslovom Yéké Yéké – pripomogel k prepoznavnosti afriške glasbe svetovni publiki, je namreč trpel za kronično boleznijo, in je zato pogosto odhajal v Francijo na zdravljenje. Slednje pa mu je bilo zaradi koronavirusa onemogočeno, je pojasnil njegov sin.

image
Kanté je bil znan kot ugleden igralec kora - zahodnoafriška harfa. Njegova pesem Yéké Yéké je postala velik hit v poznih osemdesetih in je doživela številne remikse. FOTO: Clemens Bilan/AFP


»Videli smo, da se mu je stanje hitro slabšalo, vendar sem bil še vedno presenečen, ker je sicer večkrat prestal že slabša obdobja,« je pojasnil Balla Kanté.