Umrl je pionir rock‘n‘rolla Little Richard

Ameriški pevec je svoje največje hite, med njimi Good Golly Miss Molly, posnel v petdesetih letih prejšnjega stoletja.

Objavljeno
09. maj 2020 17.33
Posodobljeno
09. maj 2020 18.08
Little Richard na nastopu leta 2005. FOTO: Fred Prouser/Reuters
Be. B.
Be. B.
V svojem 88. letu se je poslovil zvezdnik Litltle Richard, ki je bil znan po svojih živahnih nastopih, kričanju, briljantnemu glasu in vpadljivih oblekah oziroma kostumih, piše BBC. Svoje največje hite, med njimi Good Golly Miss Molly, je Richard posnel v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Njegov naslednji hit jeTutti Frutti, ki je prodal več kot milijon plošč, in Long Tall Sally, ki so jo kasneje posneli Beatli. Richarda označujejo kot pionirja rock'n'rolla.

image
FOTO: Andre Durand/AFP


Novico o Richardovi smrti je za Rolling Stone sporočil njegov sin Danny Penniman, vzrok smrti ni znan. Pevec, ki je bil rojen v Georgii kot Richard Wayne Penniman, je bil leta 1986 med prvo skupino, v kateri so bili med drugim tudi Elvis Presley in James Brown, sprejetih v Rock and Roll Hall of Fame, gre za dvorano slavnih, ki se nahaja v Ohiu.

Richard, ki je bil eden od dvanajstih otrok, je dejal, da je začel peti zato, da bi izstopal od svojih sorojencev. Želel si je pozornosti in ko je začel udarjati po klavirju ter zraven peti in kričati, je pozornost tudi dobil. Sprva s strani družine, kasneje tudi pozornost svetovne javnosti. Odraščal je v južni ameriški zvezni državi, absorbiral ritme gospel glasbe in vplive New Orleansa, ki jih je zlil v svoje klavirske ekstravaganze.