Umrl je slovenski violinist Tomaž Lorenz

V 72. letu starosti je umrl slovenski glasbenik in pedagog Tomaž Lorenz iz slavnega Tria Lorenz.

Objavljeno
13. februar 2016 12.18
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Ponoči je v 72. letu starosti umrl slovenski glasbenik Tomaž Lorenz, so sporočili iz družinskega kroga. Deloval je kot solist na violini, bil pa je član različnih komornih skupin ter del bratovskega Tria Lorenz. Krstno je izvedel več kot sto slovenskih solističnih in komornih del, poučeval je na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Lorenz je zaključil podiplomski študij violine in komorne igre na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je tudi poučeval. Kot pedagog je več kot štiri desetletja navduševal mlade nad skupnim muziciranjem. Pod njegovim mentorstvom so nastale številne komorne skupine. Zanje je pripravljal tudi poletni tečaj Glasbeni julij na Obali.

Krstno je izvedel več kot sto slovenskih skladb, tako solističnih kot komornih. Prejel je več nagrad in priznanj, med drugim tri nagrade Prešernovega sklada, dve nagradi Društva slovenskih skladateljev, Župančičevo in Betettovo nagrado ter Škerjančevo diplomo za pedagoške dosežke. Bil je častni član Društva slovenskih skladateljev in Glasbene mladine ljubljanske.

Foto: Blaž Samec/Delo

Pred dobrim letom, nekaj dni pred koncertom za njegov 70. rojstni dan, je za NeDelo povedal, da je bil nastanek tria naključje. »Moj profesor in takratni ravnatelj Matija Tercelj, ki je imel svoj trio, nekoč pride do mene in mi reče: »Ali veš, da bratje igrate inštrumente, ki sestavljajo trio?« Kombinacija klavir-violina-violončelo je ob godalnem kvartetu najbolj priljubljena kombinacija, zanjo je bilo napisane veliko čudovite literature. »Bi igrali?« me vpraša. In smo nemudoma začeli.«

Povedal je, da je bilo za njih vedno spodbudno igrati pred polno dvorano. »Komorna glasba ima eno dobro plat: svojim študentom vedno govorim, naj ne bodo razočarani, ker je na njihov koncert prišlo le deset ljudi; če na oder pride simfonični orkester in ga posluša 30 ljudi, ne more narediti dobrega koncerta, ker ni pravega vzdušja. Če pa komorni orkester posluša šest ljudi in so to entuziasti, se da narediti zelo dober koncert.«