Umrl je Vlada Divljan, frontman Idolov

Legendi jugoslovanskega glasbenega novega vala 80. let je bilo danih 57 let. Danes je umrl na Dunaju.

Objavljeno
05. marec 2015 19.01
jer*vlada
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

V avstrijski prestolnici se je danes po dolgotrajni težki bolezni poslovil Vlada Divljan, srbski vokalist in avtor skladb, znan predvsem kot nekdanja gonilna sila in frontman skupine Idoli. Glasba te skupine, ene najizvirnejših pa tudi komercialno najuspešnejših v 80. letih minulega stoletja, mariskomu še odzvanja v ušesih.

Predvsem skladbe, kakršne so Devojko mala, Čokolada, Malena ali Malčiki, ki so zaznamovale glasbeni novi val v nekdanji Jugoslaviji.

Divljan se je v glasbo usmeril že ob koncu 60. let minulega stoletja, prvi glasbeni skupini, ki jo je soustanovil, pa je bilo ime Faraoni. A le kratek čas. Kot navaja Wikipedia, so njeni člani ravno zaradi tukajšnjih primorskih Faraonov, ki so tedaj že obstajali, ime spremenili v Holipe.

Njegova prva resna glasbena zasedba je bila skupina Merlin, ki se je kasneje preimenovala v Zvuk ulice, kasneje pa je igral v skupini Dečaci, ki velja za predhodnico Idolov. To je skupaj s srednješolskim prijateljem Srđanom Šaperom soustanovil leta 1980, v njeni prvi postavi pa so bili še Zdenko Kolar, Boža Jovanović in Nebojša Krstić.

Idoli so se razšli leta 1984, nakar je Divljan začel solistično kariero. Med to se je veliko posvečal filmski glasbi, izdal pa je tudi več albumov z glasbo za otroke.

Med letoma 1991 do 1997 je ustvarjal v Avstraliji, zatem se je vrnil v rojstni Beograd, že leta 1999 pa se je preselil na Dunaj, ki se je izkazal za končno postajo na njegovi življenjski poti. Novico o njegovi smrti je danes objavila beograjska glasbena agencija Long Play.