Umrl je zlati glas slovenske popevke

Leta 1961 je posnel svojo prvo ploščo z naslovom Non capito, naslovna skladba je postala velika uspešnica.
Fotografija: Stane Mancini je umrl v 89. letu starosti. FOTO: Arhiv Dela
Odpri galerijo
Stane Mancini je umrl v 89. letu starosti. FOTO: Arhiv Dela

Poslovil se je zlati glas Slovenske popevke, pevec Stane Mancini. Star je bil 88 let. Poslušalcem se je najbolj zapisal v spomin po uspešnicah Mandolina in Non capito. Svojo glasbeno pot je začel z revijskim orkestrom in zborom Radia Ljubljane, pa tudi sicer sta pustila nacionalna televizija in radio velik pečat na njegovi glasbeni poti. 

V času razcveta slovenske popevke je bil eden vidnejših slovenskih pevcev in eden redkih moških pevcev zabavne glasbe. Leta 1961 je posnel svojo prvo ploščo z naslovom Non capito. Istoimenska pesem je postala velika uspešnica, ki je bila kar 52 tednov na prvem mestu lestvice popevk, ki jo je objavljal časnik Dnevnik.

Bil je zlati glas slovenske popevke. FOTO: Arhiv Dela
Bil je zlati glas slovenske popevke. FOTO: Arhiv Dela


Nastopil z Beti in - zmagal


Leta 1962 je v alternaciji z Beti Jurkovič nastopil na prvem festivalu Slovenska popevka; skladba Mandolina je bila zmagovita. Zapela sta priredbo za veliki orkester ter priredbo za manjšo zasedbo, za nagrado pa od blejskega turističnega društva prejela takratnih 150.000 dinarjev, navaja portal MMC.

Kasneje je prepeval pesmi narodnozabavne glasbe. Nekaj let je deloval tudi z ansamblom Zadovoljni Kranjci. Leta 1980 je postal član Ribniškega okteta, s katerim je veliko gostoval po tujini. Snemal je tudi narodne in otroške pesmi.

Komentarji: