Umrla je ameriška sopranistka Jessye Norman

Bila je ena redkih temnopoltnih zvezd belega sveta opere. Blestela je v wagnerjanskih in številnih drugih vlogah.
Fotografija: Jessye Norman na 44. Montreux Jazz Festivalu leta 2010. FOTO: Denis Balibouse/Reuters
Odpri galerijo
Jessye Norman na 44. Montreux Jazz Festivalu leta 2010. FOTO: Denis Balibouse/Reuters

»Jessye Norman je prav gotovo umetniški fenomen; ima pač srečo, da se v njeni osebnosti združujeta popolna osebna svoboda z veliko glasbeno nadarjenostjo, muzikalnostjo, senzibilnostjo, z duhovno kulturo, ki sega iz ameriškega, črnskega praizvora v evropski prostor mnogoterih nacionalnih, časovnih in stilnih izročil,« je v že oddaljenih časih, leta 1991, v Delu o ameriški sopranistki Jessye Norman zapisal Marijan Zlobec.

Legendarna sopranistka, ena prvih temnopoltih zvezd svetovnih opernih odrov, je včeraj umrla v starosti 74 let. Njeno slovo so potrdili v njeni družini, usodni zanjo so bili zapleti po poškodbi hrbtenjače, ki se je zgodila leta 2015. Odpovedalo ji je več organov.



Rodila se je leta 1945 v glasbeni družini v Augusti v zvezni državi Georgii, kot mnogi drugi ameriški operni pevci pa se je sprva uveljavila v Evropi. Sprva v Berlinu in Nemčiji, zatem v Italiji in Veliki Britaniji.

V 70. letih prejšnjega stoletja je zablestela na odrih številnih opernih hiš in v karieri sodelovala z vodilnimi dirigenti ter dosegla niz nagrad. Med drugimi grammyja za življenjsko delo, Barack Obama ji je podelil predsedniško nacionalno medaljo za umetnost, Francozi red umetnosti in književnosti, univerze Juilliard, Harvard in Yale so ji podelile častne doktorate.



Pela je na dveh inavguracijah ameriških predsednikov, ob odprtju olimpijskih iger v Atlanti, v tujini med drugim ob 60. rojstnem dnevu britanske kraljice Elizabete in ob 200-letnici francoske revolucije v Parizu. Objavila je knjigo spominov Stand Up Straight and Sing!, po njej so poimenovali tudi eno izmed orhidej.

Direktor newyorške Metropolitanske opere Peter Gelb jo je ob njeni smrti označil za eno največjih pevk, ki so sploh kdaj nastopile na tamkajšnjem prestižnem odru. V Metropolitanski operi je sicer izvedla več kot 80 nastopov, prvega leta 1983.

Barack Obama ji je predsedniško nacionalno medaljo za umetnost podelil leta 2009. FOTO: Larry Downing/Reuters
Barack Obama ji je predsedniško nacionalno medaljo za umetnost podelil leta 2009. FOTO: Larry Downing/Reuters

Komentarji: