Uršula Ramoveš: Poetične zgodbe iz Poljanske doline

Nocoj koncert v ljubljanski Celici.
Fotografija: Uršula Ramoveš in Fantje iz Jazbecove grape so uglasbili poezijo v poljanskem dialektu. Foto Jaka Babnik
Odpri galerijo
Uršula Ramoveš in Fantje iz Jazbecove grape so uglasbili poezijo v poljanskem dialektu. Foto Jaka Babnik

Zagotovo so Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape prav posebna glasbena pojava na domačem odrskem prizorišču. Ker ne nastopajo ravno pogosto, je nocojšnji koncert v ljubljanskem hostlu Celica priložnost, da občinstvo obnovi poznavanje poljanskega dialekta.

Uršula Ramoveš skupaj s Fanti z Jazbecove grape Jožijem Šalejem (vokalist, harmonikar, pianist), Metodom Bankom (vokalist, kitarist), Marjanom Stanićem (tolkalist) in pesnikom Janezom Ramovešom pričara neki vzporeden svet, kjer nam je marsikaj znanega, pa vendar je vse precej drugačno. Uršula Ramoveš namreč poezijo svojega moža Janeza Ramoveša uglasbi in poje.

To seveda ne bi bilo nič posebnega, če njen mož ne bi bil izjemen pesnik, ki piše sočne in življenjske pesmi v narečju Poljanske doline, kjer živita. Sprva je Ramoveševa nastopala samostojno in posnela dva odlična albuma, Sugar Free Baby (2000) in Na sunčn dan sm se z beciklom pelu (2003). Glasbena skupina Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape pa je nastala leta 2006, ko so takratni člani posneli vokalne priredbe poezije k pesniški zbirki Janeza Ramoveša Staroselski ciklus, ki je izšla pri Cankarjevi založbi.

Kasneje je skupina vključila inštrumente in leta 2007 so posneli zgoščenko Anglčešejne (Sanje), v podobni zasedbi pa leta 2013 še zgoščenko Talisman (Celinka), na kateri je poleg avtorske poezije in glasbe mogoče slišati tudi znane pesmi, kot sta Perfect Day Louja Reeda in Time Toma Waitsa, ki ju je Ramoveš popoljanščil in tako sta nastali Popovn dan in Cajt. Ker je od prejšnjega albuma minilo precej časa, bodo na koncertu odigrali tudi nekaj novih pesmi.

Komentarji: