V Ljubljani od danes osmi Godibodi

Festival sodobne slovenske avtorske in etno glasbe bo tokrat ponudil nastope osmih zasedb.

Objavljeno
02. junij 2015 17.18
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
V Ljubljani se bo danes začel 8. festival sodobne slovenske avtorske in etno glasbe Godibodi. Na osrednjem prizorišču, letnem vrtu hostla Celica, bo v štirih večerih mogoče slišati osem zasedb s pretežno novo glasbo, ki je izšla tudi na ploščah. O festivalih kot gonilu družbenega razvoja se bodo danes pogovarjali tudi na okrogli mizi.

Na otvoritvenem koncertu bosta nastopila zasedba Nula Kelvina s pevko Aleksandro Ilijevski in primorski raper Smaal Tokk. Prva bo predstavila tretji album Levak na luni, drugi pesmi s prve plošče Unotisto.

Sredin koncert bo posvečen dvema festivalskima produkcijama. Tubist in skladatelj Goran Krmac je pripravil nekaj glasbenih iztočnic za sodelovanje z glasbeniki iz treh držav, drugi del koncerta bo obudil spomin na Čarlija Novaka, legendo slovenske popularne glasbe iz 70. in 80. let.

Na tretjem koncertnem večeru bo Nika Vistoropski s pianistom Sašom Vollmaierjem izvedla lastne skladbe s plošče Ljuba, druga nastopajoča bo zasedba Patetico, ki se je po nekaj letih vrnila na sceno z avtorsko ploščo Vse je v redu z mojo dušo.

Zadnji, petkov koncert bo rezerviran za Borta Rossa in njegov prvenec Sančo Pansa ter za prleškega glasbenika Sama Budno, ki bo s skupino predstavil drugi samostojni album Za nazaj in za naprej.

Med koncerti bodo nastajala umetniška dela navzočih likovnih ustvarjalcev, večina od njih pa bo doživela reprize v še 13 krajih po Sloveniji, v katerih bo nastopilo tudi nekaj starih znancev festivala. Umetniški vodja Godibodija, harmonikar Janez Dovč, je na letošnji najobsežnejši izdaji doslej uresničil vizijo, da glasbenikom, ki ustvarijo svež material, omogoči še kakšen nastop, da dosežejo čim več občinstva.