V petek umrl glasbenik Vilko Ovsenik

Bil je brat Slavka Avsenika in član narodnozabavnega Ansambla bratov Avsenik, ki je prodal 32 milijonov izvodov plošč.

Objavljeno
08. avgust 2017 17.27
repanšek Sivec
K. M., STA
K. M., STA

Begunje na Gorenjskem − V starosti 88 let je v petek umrl glasbenik Vilko Ovsenik, poroča Radio Slovenija. Vilko Ovsenik je bil brat Slavka Avsenika in član narodnozabavnega Ansambla bratov Avsenik. Bil je avtor, soavtor in aranžer okrog 800 skladb slavnega ansambla.

Brata Slavko in Vilko veljata za največkrat izvajana in najbolj prodajana avtorja narodnozabavne glasbe v Evropi. Napisala sta več kot tisoč skladb, med katerimi je najbolj znana Na Golici. Doživela je kar 600 predelav in velja za največkrat predvajano instrumentalno skladbo na svetu.

Avseniki so gorenjsko glasbo ponesli v najprestižnejše in največje koncertne dvorane, vse do berlinske filharmonije. Lahko se pohvalijo tudi z več kot 10.000 posnemovalci in s 150 klubi ljubiteljev Avsenikove glasbe.

Ansambel bratov Avsenik je po poročanju STA prodal 32 milijonov izvodov plošč, nastopil na več kot 10.000 koncertih, v 40 letih delovanja pa prejel 31 zlatih, eno platinasto in eno diamantno ploščo.

Čeprav sta bila Vilko in Slavko brata, sta imela različna priimka. Ovsenik je star družinski priimek, ki je bil zaradi razmer v prvi svetovni vojni spremenjen v Avsenik − ta je torej postal rojstni priimek obeh bratov. Očetova želja je bila, da bi eden od njiju ohranil stari priimek, zato se je Vilko odločil, da ga spremeni.