Vandraj: Glasba sveta z Žigom Murkom

Od orkestra do hiphopa, od klasičnega klavirja do underground zvokov.

Objavljeno
20. junij 2016 15.00
Eva Natlačen
Eva Natlačen

Žiga Murko je glasbeni multipraktik, ki osvežuje in bogati slovensko glasbeno sceno z jazz, progresivnimi in alternativnimi urbanimi zvoki. Za njim je prehojena dolga karierna pot, tako po svetu kot med glasbenimi žanri. Jazz pozavnist, producent in skladatelj je svoj talent pilil in nadgrajeval v evropskih in ameriških mestih, rezultat pa je njegova bogata diskografija, polna presenečenj, novih zvokov in kulture, v kateri nemalokrat najde navdih. Trenutno se navdušujemo nad njegovo zadnjo ploščo Event, kmalu pa ga bomo lahko v živo poslušali tudi na ljubljanskem Jazz festivalu, ki se začne 29. junija. Preden se znova vrne v tujino, smo ga ujeli v Ljubljani, kjer smo se pogovarjali o glasbi, študiju v tujini in še marsičem.

Glasba vas spremlja že leta, skoraj desetletja. Kdo vas je navdušil zanjo in kdo je najbolj vplival na vas kot glasbenika?

Glasbo sem se začel učiti pri šestih letih na glasbeni šoli v Piranu. Moj prvi inštrument je bil klavir, po osmih letih študija pa sem si želel spremembe in se odločil nadaljevati svojo glasbeno pot z učenjem pozavne. Veliko dobre glasbe sem spoznal preko očeta, ker je bil tudi sam zelo dober pozavnist in velik ljubitelj glasbe. Veliko sem se naučil od profesorjev, pri katerih sem se izpopolnjeval, kot so Iztok Babnik, Albert Kolb in Branimir Slokar, če naštejem le peščico na področju klasične pozavne. Pri zgodnjih letih sem začel poslušati tudi jazz, ki je zelo vplival na moj pogled in kasnejši glasbeni razvoj. Zelo velik vtis so name pustili Miles Davis, Wayne Shorter, Weather Report in John Coltrane.

Celoten intervju z Žigom Murkom si preberite na portalu Vandraj.